2020. május 11., 13:32

Keddtől ismét látogatható a Duna Menti Múzeum

Szigorú óvintézkedések betartása mellett, május 12-től várja látogatóit a koronavírus-járvány miatt két hónapra bezárt Duna Menti Múzeum. Mivel tömegrendezvényeket még tilos tartani, ezért az eredetileg május 16-ra tervezett múzeumok éjszakáját később rendezik meg, az újabb tárlatuk megnyitó ünnepsége pedig elmarad. A fenntartó Nyitra megye az intézmény főépületének ez évre tervezett felújítását 2021-re halasztja.

A Duna Menti Múzeum főépülete, a Kultúrpalota
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„Mivel tömegrendezvényekre még nem kerülhet sor, további múzeumokkal együtt csak nyár végén vagy ősz elején tartanánk meg az e hét szombatjára tervezett múzeumok éjszakáját. Új kiállítást installálhatunk, de a szokásos megnyitó ünnepséget el kell halasztanunk. Éppen most egyeztetünk arról, hogy jövő héten a főépületben installálnánk a Magyar kézművesség a Felvidéken – válogatás szlovákiai magyar kézművesek alkotásaiból című tárlatot. A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség vándorkiállítása a korábbi tervek szerint márciusban érkezett volna hozzánk, de közbeszólt a járvány. Komáromból a zselízi 54. Országos Népművészeti Fesztiválra utazott volna tovább, s mivel azt idén június helyett augusztusban rendezik meg, addig nálunk lesz látható“ - tájékoztatta portálunkat Csütörtöky József, a DMM igazgatója.

Megjegyezte, hogy a Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából tervezett emlékkiállás esetében meghagyják a korábban októberire módosított időpontot.

Hangsúlyozta: intézményükbe is csak szájmaszkban vagy sállal eltakart arccal léphetnek be a látogatók, s mivel 25 négyzetméterenként csak egy személy tartózkodhat, nagyobb csoportokat még nem fogadhatnak.

„Keddtől majd a hagyományos nyári nyitvatartásunk szerint működünk, tehát valamennyi részlegünket keddtől szombatig 9-17 óra között kereshetik fel az érdeklődők, köztük a 65 év felettiek is. A szünnapunk a vasárnap és a hétfő, amikor a takarítás, fertőtlenítés is folyik. Minden épületünk bejáratánál kézfertőtlenítő sprayt helyezünk el, s a látogatókat az egymás közti két méteres védőtávolság betartására kérjük. A központi rendelet szerint egy-egy teremben egyidejűleg legfeljebb öten tartózkodhatnak, ami sajnos, egyelőre kizárja a nagyobb csoportok fogadását“ - tette hozzá az igazgató.

Januárban arról írtunk, hogy legkésőbb idén ősszel elkezdődik az 1913-ban emelt, műemléki besorolással bíró Kultúrpalota-épület évek óta tervezett belső felújítása, amely költségeit Nyitra megye a saját költségvetéséből fedezi. A járvány miatt azonban kérdéses, hogy a DMM megalakulásának jövőre esedékes 135. évfordulóján a múzeum munkatárai korszerű körülmények között folytathatják-e munkájukat, s a jelenlegi igazgató megbízatásának letelte után ki kerül az igazgatói posztra.

„A Nyitra Megyei Hivatal vagyonjogi osztályától áprilisban telefonon tudtam meg, hogy a főépületünk felújítását 2021-re halasztották. Az is kérdéses, hogy akkor ki lesz a DMM igazgatója, ugyanis én idén június 30-án távozom az igazgatói székből. Amíg Nyitra megye részéről megszületik az újabb igazgatói pályázat és döntés, addig nálunk és mindazokban a kulturális intézményekben, amely élére eddig nem találtak új igazgatót, legfeljebb féléves időszakra az illetékes közgazdászokat bízzák meg az irányítással. Én azután muzeológus-entonomológusként folytatnám a munkámat, hiszen a bő 150 ezer darabos múzeumi gyűjteményünk több mint a felét az entomológiai preparátumok képezik” - közölte Csütörtöky József.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.