2023. május 18., 17:43

Jankovics Marcellnek állítanak emléket Budapesten

Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti májustól a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) székházának tűzfalát.

Jankovics Marcell
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Jankovics Marcell egyetemes életművével örökkévaló koordinátákat jelölt ki nemzeti kultúránkban

- mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a Jankovics Marcell-emlékfal csütörtöki budapesti avató ünnepségén.

Kiemelte:

kevés olyan magyar van, akiben neve hallatán nem ébrednek maradandó élmények a Magyar népmeséktől egészen a nemrégen bemutatott Toldi című filmig, nemzedékek nőttek fel a történetein.

Mindig mert nagyot álmodni, és szerencsésnek vallhatjuk magunkat, akik részesei lehettünk, ezeknek a szédítő és lélekemelő álmoknak

- mondta.

Arról beszélt, hogy Jankovics Marcell már életében példaképpé és legendává vált. Kiemelte:

Jankovics Marcell élete bizonyosság volt arra, hogy a művészetnek, a művésznek nemzetépítő küldetése és tudatformáló ereje van.

Monumentális életművének megismertetése és ápolása nemes küldetésünk és kötelességünk

- fogalmazott.

Bús Balázs, az NKA alelnöke elmondta:

az idén 30 éves NKA egykori meghatározó elnöke tiszteletére januártól ismét a nevéhez fűződő logót használja a szervezet.

Májustól falfestményen elevenedik meg egyik emblematikus mesefigurája, Fehérlófia alakja a Gyulai Pál u. 13. szám alatti székház udvari homlokzatán.

Elmondta: a falfestményen Fehérlófia összetett karaktere a rajzfilm utolsó képkockáinak üzenetét hordozva, előtérben a város sziluettjével jelenik meg az utcán közlekedők előtt.

Mint Bús Balázs felidézte, Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke kétszer is betöltötte az NKA elnöki posztját (1998-2002, 2010-2011).

Kiemelte: a tavaly májusban bekövetkezett halála a magyar kulturális élet pótolhatatlan vesztesége.

Ezért kötelességünknek éreztük, hogy szimbolikus alkotásait és ezek hordozott üzeneteit életben tartva azok ikonikus elemeit az NKA szimbólumává tegyük

- mondta, hozzátéve: így lett az általa alkotott életfa újra az NKA címere.

A bölcsek szerint, aki fát ültet, az bízik a jövőben - jegyezte meg, hozzátéve: az életfa a kultúra jövőjének és így az NKA missziójának is a jelképévé vált. Kiemelte:

a támogatási rendszer struktúrája a fához hasonló képet mutat, ahol a gyökérzet maga a Nemzeti Kulturális Alap, amely táplálja a kultúra egészét.

Mint fogalmazott, ahhoz, hogy erős és ellenálló kultúrrendszerünk legyen, a gyökérzetnek folyamatosan erősödnie kell, ez szavatolja az egyre inkább teret nyerő woke és cancel kultúrában a kulturális kihívásokkal szembeni védelmet.

Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye köszönetet mondott a falfestmény létrehozásáért. Kiemelte: a Fehérlófia című filmet 42 éve mutatták be, de üzenete ma is érvényes.

Mint elhangzott, az animációs film képi világát idéző falfestmény tervét az Advertisz Reklám Iroda - Stúdió Kft. rajzolta meg és a Színes Város Csoport festette a tűzfalra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.