2023. június 11., 20:04

Idén is megrendezik a Kaszás Attila Versmondó Fesztivált

2023.  június 17-én, szombaton rendezik meg a XVI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált a szervezők: a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a komáromi Jókai Mór Alapiskola, Komárom városa és az Egressy Béni Művelődési Központ. A versmondó fesztivál hagyományosan a Jókai Napok kísérőrendezvénye.

Kaszás Attila Versmondó Fesztivál
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A fesztiválra kiírt három kategóriába (alapiskola alsó tagozata, felső tagozata, középiskola) idén 50 intézmény 113 tanulója nevezett be, amit azért is nagyra értékelünk, mert a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny országos döntője ugyanabban az időpontban lesz Rimaszombatban.

A jelentkezők valamennyien két művet adnak elő: kötelező versként egy magyar költőnő alkotását, valamint egy tetszés szerinti költeményt.

 A délelőtti elődöntőben mindkét művet elmondják, majd a neves hazai és magyarországi színművészekből, szakemberekből álló zsűri szakmailag értékeli és minősítő sávokba (arany, ezüst, bronz) sorolja a versenyzőket.

Az aranysávos minősítést kapott versmondók mindhárom kategóriából bekerülnek a délutáni döntőbe, és az előválogatón a zsűri által jobbnak ítélt verset ismét előadják.

Az itt nyújtott teljesítményük alapján dönt az egyesített zsűri a fődíj odaítéléséről. Minden versenyző emléklapot és könyvjutalmat kap.

A fődíj a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila Közhasznú Alapítvány által alapított emlékplakett, a Kaszás Attila-díj. A legjobb versmondó felkészítője különdíjban részesül.

A díjakat a zsűri tagjai és az SZMPSZ elnöke adják át. 

Program:

8.30 – 9.00  Érkezés, regisztráció a Komáromi Jókai Színház előcsarnokában

9.00 –9.30 Megnyitó, Kaszás Attila szobrának megkoszorúzása a színház előtt

10.00–13.00 A verseny elődöntője (kategóriánként más-más helyszín)

14.30–19.00 Döntő (Tiszti pavilon), eredményhirdetés, díjkiosztás, a zsűri egyénre szabott szakmai értékelése

közben: 7.00  Jókai Mór szobrának megkoszorúzása                          

A versenyt támogatói: Magyarország Belügyminisztériuma, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Komáromi Jókai Színház, a Kisebbségi Kulturális Alap (KULTMINOR).

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.