2022. december 5., 21:27

Habán Szilvia lelkének tükre

Télből a nyárba röpítenek Habán Szilvia festményei. A szürke novemberi, decemberi hétköznapokban igazi felüdülést jelentenek derűs és színes festményei, amelyek a rimaszombati Ganévia Galériában tekinthetők meg.

Habán Szilvia
Habán Szilvia

A Lelkem tükre című kiállítás Habán Szilvia első önálló kiállítása. Botos Renátó hegedűjátéka után Cene Gál István, a kiállítás kurátora méltatta a festőművészt. 

Habán Szilvia gyermekkora óta vonzódik a festészethez, de csak nagyobb kitérők után lett élete szerves része a festészet. Húsz évig számviteli irodavezetőként dolgozott, a festészetet csak hobbiként űzte, de aztán váltott és 2021 szeptemberétől már a miskolci és budapesti székhelyű Havas Művészeti Ügynökség és Galéria szerződtetett képzőművésze.

Realista stílusban fest, a festményein az absztrakció helyett a valódi kép a fontos. Sok időt fordít a pontos vázlatok készítésére, a kompozíció kidolgozására. Hat éve lett a rimaszombati Aranymetszés festőkör tagja, azóta tanulmányozza az olajfestő technikát. 

Alkotásai láthatóak voltak már számos szlovákiai és magyarországi kiállításon, de művei megtalálhatók külföldi magángyűjteményekben (Ausztriában, Spanyolországban, Svájcban, Németországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban) is. Cene gál István személyes mentorálásával alkot és különböző tanulmányutakon, művésztelepeken, alkotótáborokban is részt vesz. 

Mentora szerint, ha egy egyéni kiállításon ennyien összegyűlnek, nagyon nagy dolognak számít, hiszen maga a festés és az alkotás magányos folyamat. Sok festő egy életen át dolgozik, mire eljut odáig, hogy egy nagy kiállítása legyen. Úgy fogalmazott, hogy ha az emberben van alkotási vágy és készség, akkor az előbb-utóbb jelentkezni fog. 
A festőnek nincs választása, mert az alkata, a temperamentuma, a szenvedélye, a lelke meghatározza az ecsetvonásait. Az ember nem tud mást festeni, csupán azt, ami belülről jön, és ha valakiből belülről derű, életöröm és fény árad, akkor az a képeken is visszaköszön"

– árulta el Cene Gál István.

Habán Szilvia kiállított festményein leginkább a nyár, a tengerparti jelenetek, a fény és árnyék játéka, a női test szépsége jelenik meg.

Lenyűgöznek a tengerparti jeleneteket és a huszadik század első felének női divatját rögzítő régi fényképek, amelyek annyira karakteresek. Legtöbbször ezek inspirálják a munkáimat. Szeretem a nyarat, a napsütést, az életet és minden munkámban igyekszem megragadni a szép pillanatokat. Célom a fény és árnyék játékának megörökítése, olyan harmonikus festmények készítése, amelyek megnyugtatják a néző lelkét a mindennapokban. Művészi hitvallásom szerint a legnemesebb művészet az, amely másokat boldoggá tesz. Bízom benne, hogy festményeim így hatnak az emberekre"

– fejtette ki Habán Szilvia.   

A kiállítás a rimaszombati Városi Művelődési Központban található Ganévia Galériában tekinthető meg december 31-ig.              

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.