2020. december 16., 12:31

Gyönyör József jogász és demográfus emlékezete - VIDEÓVAL

A járvány miatt elrendelt tilalmak évében sok tervezett rendezvény elmaradt. Köztük Gyönyör József, az 1968-1969-ben, a rövid ideig tartó nemzetiségi jogkiterjesztés hónapjaiban a szlovákiai magyarság egyenjogúságát szolgáló jogász, történész, demográfus születésének századik évfordulójára tervezett megemlékezés is. 

Fotó: Archívum

Sok ifjúkori szenvedés, a világháború budapesti végjátékában és a szovjet hadifogságban  megtapasztalt megpróbáltatás, a háború utáni kiközösítés után 1969-1989 közt a pozsonyi kormányhivatal nemzetiségi szakértőjeként jelentős tudományos életművet alkotott. A Husák-korszak ostoba ideológiai korlátai és a szabadjára engedett szlovák nacionalista indulatok miatt az életműnek csak részletei jelenhettek meg, azok is megkésve. 

A somorjai Fórum Intézet Szlovákiai Magyar Levéltárába került hagyatékot Végh László rakta rendbe, s így most lehetőséget kínál arra, hogy Gyönyör József kéziratai, visszaemlékezései, adatfeldolgozásai, levelei a kutatók munkája révén új életre keljenek. 

A századik évfordulón  Gyönyör József szülőfalujának, Szalatnyának a polgármestere, Bazsó Árpád, aki az emlékkonferencia szervezője és házigazdája lett volna, Hűség a közösséghez és az igazsághoz. Gyönyör József (1920-2003) emlékezete címmel egy  dokumentumfilm elkészítését kezdeményezte, hogy ily módon is felhívja a figyelmet a méltatlanul elfelejtett életműre. A filmet készítette Bodó Károly.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.