2024. szeptember 12., 19:15

Folytatódik az „Ady turné”

Komárom, Tatabánya, Nagyvárad, Királyhelmec, Pozsony és Kassa után 2024-ben Gútán, Füleken és Dunaszerdahelyen láthatja a közönség a Lennék valakié – Ady szimfonikusokkal koncertet.

 

Lennék valakié – Ady szimfonikusokkal - koncert - plakát
Fotó: Adamis Anna VMK

Az előadás egyedülálló, szimfonikus mű még nem készült Ady Endre verseire. A szólistákat a színpadon a Szlovák Nemzeti Színház Operájának 45 tagú zenekara kíséri Cseh Tamás vezényletével.

Lennék valakié – Ady szimfonikusokkal - Kassa

 

Egy igazi nemzetközi koprodukció van szó, hiszen a zenészek szlovákok, Horváth Loretta Győrből, Mórocz Virág, Tóth Károly és Szebellai Dániel pedig hazai tehetséges fiatal művészek, a zeneszerző pedig Ady földije a Partiumból, a Margittai Pető Zoltán.

Fontos szempont volt, hogy fiatal hazai tehetséges művészeket kérjünk fel, és nekik teremtsük meg a lehetőséget a bemutatkozásra egy ilyen nagy lélegzetvételű produkcióban - közölték a szervezők.
A koncert tisztelgés Ady Endre költészete előtt, ami ma is ugyanolyan aktuális, mint száz évvel ezelőtt. És mivel Ady Endre költészetének egyik fő irányvonala az Istenkeresés, a hazatalálás kérdése, a koncert programja végig vezet a születéstől, a szenvedélyek hullámzásain át, a szenvedéseken keresztül egészen a halálig.

És hogy jön ide a zene? A legegyszerűbb válasz erre, hogy a zene benne van, van, aki hallja, és van, aki nem. Ám, amint megszólal, mindenki érzi és érti. Mert Univerzális. Mint egy mondóka, egy mantra, amit nagyanyánk dúdolt elalvás előtt, ami megnyugtat, ami hazavezet. A koncert egy igazi lélekutazás, ami a születéstől, a katarzison át a csend felé vezet - írták a szervezők.

 

A koncertek időpontjai:
Dunaszerdahely: Október 7.
Gúta, VMK- 2024. Október 23- 19.00
Fülek- 2024. November 6.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.