2023. szeptember 18., 21:00

Felszabadulás vagy megszállás?

A Szlovéniában élő magyarokról ma is keveset tud a felvidéki magyarok többsége, az 1918-at követő impériumváltozások szlovéniai (pontosabban: jugoszláviai) vonatkozásairól még ennél is kevesebbet.

tihamer-goncz-felszabadulas-vagy-megszallas.jpg

Göncz László szlovéniai magyar történész és politikus szóban forgó könyvében, amelynek A Mura mente 1941–1945 az alcíme, annak az időszaknak az eseményeit foglalja össze és elemzi magyar, illetve délszláv szempontból, amikor a magyarok által is lakott Mura mente visszakerült Magyarországhoz.

Már a könyv címe is sugallja, hogy melyik nemzet hogyan élte meg ezeket az eseményeket: az őshonos szlovének jobbára beletörődtek ebbe, a magyarok viszont ünnepelték a visszatérést az anyaországhoz.

A világháború után azonban még nagyobb elnyomás következett, és azokat a magyarokat (elsősorban az orvosokat, a hivatalnokokat stb.), akik 1941-ben érkeztek ide, azonnali hatállyal kitoloncolták. 

Megjelent a MAGYAR7 37. számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.