2022. június 18., 08:59

Élmény, közösség, irodalom, lélek az Olvasás 21-en

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete sikeresen pályázott 2021-es évben Kisebbségi Kulturális Alapnál, melynek eredményeképpen az elmúlt egy évben megvalósulhatott az Olvasás 21 címet viselő országos rendezvénysorozat. A pályázat megvalósítói Bolemant Lilla (szerkesztő, nőjogi szakértő, irodalomkutató, irodalomterapeuta, Phoenix Polgári Társulás – elnök, Womanpress Kiadó – ügyvezető), Tegdes Egyházi Dóra (SZMKE elnök, Gömöri Művelődési Központ - kisebbségi kulturális menedzser, Rozsnyó) és Kiss Tímea (The Grund, ifjúságsegítő, magyar-angol szakos tanár, Komárom) voltak.

Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete

A majdnem egy éves időszakban 2021. nyara óta összesen 56 foglalkozás valósult meg. 

Pozsonytól Királyhelmecig összesen 17 településen tartottak a szakemberek biblioterápiás csoportfoglalkozásokat: Pozsony, Somorja, Hodos, Dunaszerdahely, Bodak, Komárom, Dunaradvány, Érsekújvár, Nyitra, Ipolyság, Rimaszombat, Gombaszög, Rozsnyó, Várhosszúrét, Kassa, Nagykapos és Királyhelmec.

A szlovákiai magyar közösségen belül a projekt célcsoportját általános iskolai, középiskolai és egyetemista diákok, valamint könyvtárosok, pedagógusok érdeklődő felnőttek és nyugdíjasok alkották.

Az országos programsorozat érdekessége, hogy mindhárom foglalkozásvezető egy kicsit más eszközökkel ismertette meg a résztvevőket a biblioterápiás (irodalomterápia) módszerrel. Bolemant Lilla előszeretettel használja az alkotó tevékenységeket, így például a kreatív írás eszköztárát. A szentendrei modell tanítványai Tegdes Egyházi Dóra és Kiss Tímea foglalkozásaikon ötvözik a drámapedagógiai és képzőművészeti eszközöket.

Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete

Az egyes foglalkozások fókuszában korosztályonként változó témák voltak, mint például a kamaszkor kihívásai, pályaválasztás, emberi kapcsolatok, női szerepek, élet, halál, környezettudatosság, könyvtár, anyanyelv.

A szervezők és a foglalkozásvezetők is bíznak benne, hogy ebben az évben évben is támogatást nyer a projekt folytatása, hogy további csoportfoglalkozások kerülhessenek megrendezésre országszerte. A résztvevők visszajelzései is mutatják, hogy olyan élményeket, útravalókat kaptak, amelyek a mindennapi élet kihívásaiban segíthetik őket. 

Visszajelzések a biblioterápiás alkalmakon való résztvevőktől:

„A szövegek gondolkodásra sarkalltak, magukkal szippantottak, érzéseket, gondolatokat váltottak ki belőlem. Gyakran “benne maradtam” a szövegben, napokig jutottak eszembe gondolatok egy-egy témával kapcsolatban. Volt néhány olyan pillanat, ami később is eszembe jutott. Például az, hogy gyakran előfordult a foglalkozásokon, hogy a résztvevők olyan érzéseiket, gondolataikat is megosztották, amelyeket - annak ellenére, hogy teljesen azonosulni tudtam - én nem mertem volna kimondani. Kifejezetten ajánlanám ezeket a foglalkozásokat pedagógusoknak, szülőknek, kamaszoknak, de akár kisiskolásoknak is, hogy az irodalmon keresztül elmélyedhessenek az érzéseikben” – mesélte Bresťanský Éva. 

„A foglalkozások alkalmával rengeteg élménnyel gazdagodtam, ezek közül kiemelném a kreativitást, a nyitottságot és az elfogadó légkört. Az egyes találkozók után többször megmaradt benne, hogy mennyire sokféle szempontból, szemszögből meg lehet közelíteni egy-egy témát. Ajánlanám mindenkinek, aki emberekkel végez szellemi munkát. A biblioterápia szabaddá tesz, traumák esetén sokkal könnyebb a feldolgozás” – mondta el véleményét Kovács Gizella tanár Buzitáról.

Németh Eleonóra, somorjai könyvtáros a következőképpen összegezte tapasztalását:

Nagy élmény volt, ahogyan a különböző szövegeket alaposan felboncoltuk és eljutottunk a  megértésig. Minden egyes foglalkozás mély nyomot hagyott bennem, és munkám során alkalmazom is. Főleg pedagógusoknak tudnám ajánlani ezeket a foglalkozásokat. Nagyon fontos dolog a szövegértés fejlesztése a gyerekek körében is.”

Az egyik résztvevő, aki több alkalommal vett részt biblioterápiás foglalkozáson elmondta, elsősorban közösségi élménnyel gazdagodott. A foglalkozásokon terítékre került az anyanyelvápolás, szókincsbővítés, a művészetek, ezen belül főleg az irodalom szerepe az életünkben, s ez mind-mind nagyban hozzájárult látóköre szélesítéséhez. Ha ki kéne emelnie egy olyan pillanatot, amivel a foglalkozás után napokkal is foglalkozott, az egy vita volt. Nagyon megfogta az az irányított vitajáték a felvidéki iskolahelyzetről, amikor pro és kontra álláspontokat képviselve kellett érvelniük.

„Remek volt mindegyik  "bemelegítés", ráhangolódás, hiszen ilyenkor valóban minden résztvevő feloldódott, feledte búját-baját. Az egyes, hol rövidebb, hol hosszabb regény-, vers-, dalrészletek is mélyen megérintettek. Saját praxisomban is felhasználható ismeretekkel, gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodtam. Új embereket ismertem meg, például magát a foglalkozásvezetőt, aki fiatalos, lendületes hozzáállásával kitűnően irányította, terelgette kis csapatunkat, így bájos személyisége nagyban hozzájárult a foglalkozás minőségének emeléséhez. Az efféle csoportfoglalkozásokat főleg pedagógusoknak ajánlanám, de minden olyan laikus irodalomkedvelő embernek, aki nyitott a hasonló közösségi foglalkozásokra” – számolt be élményeiről.

Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete

Velkey Mária Kassáról már több alkalommal vett részt biblioterápiás foglalkozáson. Élmény volt számára a feltöltődés, az új ismeretek szerzése irodalmi téren, illetve, hogy egy közösségben nyitott lehetett.

A közös játékok és a felszabadultság érzése az, amit kiemelnék. Ajánlanám például tanároknak, vagy akik közösségben szeretnének kulturáltan, új ismereteket megtapasztalni, illetve nem utolsó sorban irodalmat kedvelő, társaságot, játékot kedvelőknek”

– mondta.

Egy résztvevő, aki több alkalommal vett részt biblioterápiás foglalkozáson, azt emelte ki, hogy a foglalkozások alkalmával különösen jó élményt nyújtott a kölcsönös odafigyelés, törődés, megértés és elfogadás. A foglalkozások sokat adtak lelkileg. Bárkinek tudná ajánlani, fiataloknak, időseknek is. 

A bemutató foglalkozás alkalmával sok új tapasztalattal gazdagodtunk, amelyet hasznosíthatunk a későbbiekben a munkánk során. Meghatározó élmény volt, hogy meg tudtunk nyílni idegen emberek előtt, annak ellenére, hogy sokakkal akkor találkoztunk először” – összegeztek a királyhelmeci Regionális Könyvtár könyvtárosai.

(Forrás: Tegdes Egyházi Dóra, SZMKE-elnök)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.