2020. november 6., 10:40

Elment a nagy énekmondó: meghalt Kátai Zoltán

November hatodikának reggelén táplánszentkereszti otthonában elhunyt Kátai Zoltán, Kossuth-és Magyar Örökség-díjas énekmondó előadóművész.

Kátai Zoltán (1954-2020)
Fotó: Facebook

Az égiekhez költözött Kátai Zoltán, Kossuth-és Magyar Örökség-díjas énekmondó előadóművész. A szomorú hírt a művész párja, Kovács Andrea közölte. „ Végig fogtam a kezét” – írta.

Kátai Zoltán november harmadikán töltötte be hatvanhatodik életévét. Ismerősei tudták, hogy évek óta küzdött a gyilkos kórral.

Kátai Zoltán művészetét a Felvidéken is nagyon szerették, gyakori fellépője volt a Jurtanapok fesztiválnak, sokat énekelt templomokban, fellépő- és szerzőtársa volt Zsapka Attilának és Écsi Gyöngyinek, akivel a közelmúltban adtak ki közös hanghordozót Virágom véled elmegyek címmel.

„Nem én voltam az érték, hanem amit közvetítettem” – mondta pár hete Kátai Zoltán a Magyar Nemzetnek adott utolsó interjújában.

Az alábbiakban a parlando.hu portálon megjelent életrajzából idézünk:

 

Kátai Zoltán históriás énekmondó, zeneszerző-előadóművész 1954. november 3-án született Mosonmagyaróváron. Gyermekkorában zongorázni tanult, majd zenei tanulmányait a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán fejlesztette tovább. Gitáron, kobzon, dudán, lanton, fidulán, pánsípon autodidakta módon tanult. 1983 és 1994 között a MÁKVIRÁG NÉPZENEI EGYÜTTES énekes-zenészeként járta a világot, majd ezután önálló műsorokat készített.

Szerencsés vagyok, mert a kedvenc időtöltésem egyben foglalkozásom is: a históriás énekek és a reneszánsz magyar dal. Gitáron, kobzon, kontrán, lanton, fidulán magam tanultam, bár mindíg akadtak segítő jóbarátok."

- írta saját magáról szerzői internetes oldalán.

A vele készült tv-és rádióműsorok a mai napig fontos elemeit képezik a magyar kultúra, a magyar népzene-, és régi zene, a históriás énekek, valamint a magyar irodalom népszerűsítésének. Nemzetközi és országos népzenei és történelmi fesztiválokon, irodalmi esteken, hagyományőrző rendezvényeken, nemzeti és szakrális ünnepeken hallhatták az emberek szakavatott interpretációit, korhű hangszeres játékával kísért, egyedülálló énekhangját. Gyakran és szívesen járta az iskolákat is, rendhagyó óráival hasznos segítséget nyújtva az ének-zene, az irodalom és a történelem oktatásához. Leginkább reneszánsz költők, históriás énekesek szerzeményeit énekelte, kivételesen hiteles tolmácsolással.

Kátai Zoltán több évtizedes munkássága során arra törekedett, hogy a magyar nemzet összetartozását erősítse, megismertesse hiteles történelmünket, népi hagyományainkat, hogy azokra büszkék lehessünk és megőrizhessük utódaink számára. Énekeit hallgatva megerősödik bennünk az az érzés, hogy a magyar nép az elmúlt korok jeles személyiségeinek tetteiből, és történelmünk dicső eseményeiből építkezve büszkén vállalhatja a jelent és tervezheti jövőjét.

Kátai Zoltán még nagybetegen is aktívan tevékenykedett, bár fellépéseket már nem vállalt az utóbbi időben. Napokkal ezelőtt jelent csak meg a nyolcadik lemeze, Écsi Gyöngyi lelkész, teológus, népművelő énekessel közösen. A zoboralji népballadákat és több jól ismert népballadánk sajátos változatát tartalmazó anyag címe Virágom, véled elmegyek. A gyűjtést Écsi Gyöngyi, a hangszerelést Kátai Zoltán végezte, mindketten énekelnek az albumon.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.