2023. szeptember 13., 16:34

Elhunyt Vaskői Károly

Hosszú betegség után 73 éves korában elhunyt Vaskői Károly rimaszombati költő, meseíró, pedagógus és egykori iskolaigazgató. 

Vaskői Károly

Vaskői Károly 1950. január 18-án született Rimaszombatban. Alap és középiskolai tanulmányait a gömöri városban végezte, s már gyerekkorától kezdve vonzódott az irodalomhoz és a festészethez. Tanári diplomáját a Nyitrai Pedagógiai Kar képzőművészeti nevelés szakán szerezte. A Prágában letöltött kötelező katonai szolgálat után hivatásának első állomása a várgedei teljes szervezettségű alapiskola lett, ahol földrajzot és történelmet tanított, valamint bábszakkört vezetett.

Érdeklődése a rajz és a festészet iránt megmaradt. Rimaszombatban a művelődési otthon égisze alatt részt vett a műkedvelő színjátszó csoportok tanács-adó testületének munkájában, és aktív tagja lett az amatőr képzőművészek műhelyének is.

Tanárként előbb Szútorra, majd Nemesradnótra került, ahol igazgatóként 16 évig vezette az ottani kisiskolát. Néhány aktív kollégájával hozzájárult a Pósa hagyaték ápolásához, kultuszának felélesztéséhez. Ekkortájt lett a Tompa Mihály nevét viselő nagy múlttal rendelkező, határon túl is ismert közművelődési klub elnöke, de mindezek mellett rimaszombati önkormányzati képviselőként, a Csemadok, az SZMPSZ és az FMK tagjaként is tevékenykedett. Pedagógusi pályafutása utolsó nyolc évét a Dúsa úti lakótelepi alapiskolában töltötte, innét vonult nyugdíjba. Az általa vezetett Három Rózsa irodalmi kávéház pedig hosszú ideig fontos szerepet töltött be a gömöri város kulturális életében.

Az általa vezetett Három Rózsa irodalmi és művészeti kávéház hosszú ideig fontos szerepet töltött be a gömöri város kulturális életében. Műsoros estek, előadások, író-olvasó találkozók, gyűlések, baráti összejövetelek, különböző szervezetek és polgári társulások rendezvényeinek helyszínéül szolgált, valamint a Gömöri Fotóklub két-három havi rendszerességgel megrendezett kiállításainak, valamint a város híres személyiségeit és a régi városrészek fotóit bemutató állandó jellegű tárlatnak is otthont adott.

A versei csiszolgatásába, rendezésébe nyugdíjas évei alatt kezdett. Vaskői Károlynak 2006-ban jelent meg első, Szappanbuborék című kötete, 2010-re pedig elkészült az Ábécés történetek című könyv 34 alliterációs verse, amely kötet formájában csak kilenc évvel később került kiadásra. Azóta megjelent a Góliás, a kincskereső óriás című verses-mesés gyermekkönyve, a Talányok című hétszáz találós kérdést és játékos fejtörőt tartalmazó kötete. Közben Rimaszombat város alapításának 750. évfordulójára elkészítette és magánkiadásban megjelentette a Rimaszombat 750 című képes albumot, de falinaptárat is szerkesztett régi fotókból és képeslapokból. 2022 tavaszán látta meg a napvilágot a Pufi lufi c. kötete, majd legutolsóként a Jürgen az űrben című újabb verseskötet, amely 2022 karácsonyán jelent meg. 

Vaskői Károly búcsúztatása 2023. szeptember 14-én, csütörtökön 11 órától lesz a rimaszombati ravatalozóban. Emlékét megőrizzük! Nyugodjon békében!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.