2022. március 7., 12:01

Eladták Leonard Cohen zenei katalógusát az örökösök

Eladták a néhai Leonard Cohen zenei katalógusát az örökösök. 

Leonard Cohen
Fotó: TASR

A kanadai költő, énekes és dalszerző 278 dalának, illetve azok zenei feldolgozásainak, köztük a Hallelujának a szerzői jogait a Hipgnosis Song Management vásárolta meg a cég vasárnapi közleménye szerint. 

A Montréalban élt zenész 2016-ban hunyt el 82 évesen. Az örökösökkel kötött megállapodás értékét nem közölték. 

A Hipgnosis vasárnapi közleménye szerint a megvásárolt zenei anyag 127 dala az énekes-dalszerző Stranger Music katalógusából származik, amely a Cohen által pályafutása kezdetétől 2000-ig költött dalait tartalmazza. A cég megvásárolta a 2001 és Cohen halála között komponált művek jogait is. 

A Hipgnosis alapítója, Merck Mercuriadis hangsúlyozta, hogy "lelkesen vállalja magára Leonard Cohen páratlan dalai őrének és kezelőjének csodálatos felelősségét, amelynek teljes tudatában van". 

Az ügyletben az örökösöket Robert Kory, az énekes-dalszerző egykori menedzsere képviselte. 

A Hipgnosis már több sztárzenész katalógusát felvásárolta, köztük Neil Young amerikai-kanadai énekesét és a Red Hot Chili Peppers rockegyüttesét. 

A világsztárok sorra adják el csillagászati összegekért műveik szerzői jogait zeneipari óriáscégeknek. Amerikai médiabecslések szerint Sting februárban 250 millió dollárt megközelítő összeget kapott zenei katalógusáért. 

Tavaly Bruce Springsteen félmilliárd dollárra becsült rekordösszegért vált meg szerzői jogaitól a Sony javára. Bob Dylan mintegy 300 millió dollárt kaphatott dalaiért a Universal Musictól.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.