2020. január 6., 23:30

Egy tudós a málnásban – Kollányi László életútja

A málna (Rubus idaeus) a legtöbb falusi kertben megtalálható félcserje, amelynek gyümölcsét sokféleképp fogyasztják. Hogy éppen most emlegetem, annak egészen sajátos oka van. A rendszerint piros bogyójú gyümölcs (bár ismertek sárga termésű fajtái is) egyik legkiválóbb szakértője egy felvidéki gyökerű tudósember volt, aki számos fajtáját nemesítette ki a fertődi Növénynemesítési és Növénytermesztési Kutatóintézetben, amelyet manapság Fertődi Gyümölcsnemesítési Kutatóintézetnek neveznek.

Málnaszedés
Fotó: Archívum

Kollányi Lászlóról van szó, aki Kollárovits Lászlóként látta meg a napvilágot Ipolyságon 1934. január 7-én. Az elemi iskola négy osztályát szülővárosában végezte, majd Balassagyarmaton, a Balassi Bálint gimnáziumban érettségizett 1953-ban. A Kertészeti Főiskolát 1957 májusában kiváló eredménnyel fejezte be és a nyírbogdányi állami gazdaságban kezdte kertészmérnöki pályáját. A Nyírségben azonban nem sokat időzött, mert 1957 nyarán Porpáczy Aladár (1903–1965) akadémikus, nemzetközi hírű növénynemesítő az ország túlsó végében található Fertődre, az ottani kutatóintézetbe hívta munkatársának. Ettől kezdve élete ezzel a helységgel fonódott össze és itt érte el a szakmai körökben is nagyra tartott eredményeit.

Kollányi László
Kollányi László (1934-2006)
Fotó:  Archívum
Megérkezését követően hamarosan a málna és a szeder nemesítése lett a legfontosabb feladatköre. Ez a munka igen sokrétű volt, hiszen nemcsak a nagyobb terméshozamú fajták kialakítása volt a cél, hanem olyan típusoké is, amelyek fagyállóbbak, különböző fertőzésekkel szemben rezisztensebbek és szüretelésük a lehető legkisebb veszteséggel jár. Az Európában elterjedt málnafajták feljavítása érdekében hét ázsiai fajt és egy amerikai vadfajt is bevont a kísérletekbe.

A kereskedelmi igényeknek is igyekezett eleget tenni. A mélyhűtés gyors térhódításával olyan fajták kinemesítése vált elsődlegessé, amelyek a tartósításnak ezt a módját jól tűrik és a felhasználók számára is elfogadható minőséget képviselnek. Így született meg a Fertődi zamatos fajta, amely azzal is kitűnt, hogy biztonságosabban termeszthető más fajtáknál. Ma nemcsak Magyarországon, hanem számos európai országban is a legnagyobb mennyiségben termesztett fajtáról van szó. Természetesen további fajták is fűződnek Kollányi nevéhez. Említhetjük a sárga bogyójú Fertődi aranyfürtöt, a sarjontermő Fertődi kétszertermőt vagy a rövid érésidejű Fertődi Vénuszt.

A nagyüzemi termesztés azonban számos növényvédelmi problémát is felvetett. Kis területen könnyebben kivédhetők az állati kártevők, elsősorban a málnavessző gubacsszúnyog (Reseliella) támadásai, vagy a különböző bakteriális és gombafertőzések, mint a Botritys, a Didimella, a Leptospheria és egyebek kártételei, amelyek nagyobb területeken elérhetik a 80 vagy akár a 100 százalékot is. Kollányinak és munkatársainak sikerült egy olyan fajtát kialakítaniuk, amelynek a kérge egyáltalán nem vagy csak a tél beállta előtt reped meg, így a vesszőszúnyog nem tudja elhelyezni a petéit és egyúttal nem tud utat nyitni a Leptospheria gombafertőzésnek sem. Ebből a szempontból is a Fertődi zamatos variánsai bizonyultak a legalkalmasabbaknak.

Fertődi zamatos és Fertődi vénusz
Fertődi zamatos és Fertődi vénusz
Fotó:  Archívum

Már a rendszerváltás utáni években sikerült kinemesítenie a Fertődi kármint, amely könnyen szedhető, a gombafertőzésekkel szemben közepesen ellenálló, mélyhűtésre azonban nem alkalmas, viszont jól feldolgozható dzsemként vagy szörpként és előnye az is, hogy korábban érik más fajtákhoz képest és egyenletesen terem.

Fertődi aranyfürt és Fertődi zenit
Fertődi aranyfürt és Fertődi zenit
Fotó:  Archívum
Kollányi László több könyvnek volt a társzerzője és száznál több szakcikket publikált, elsősorban a málna és a szeder, illetve a két faj keresztezéséből létrehozott szedermálna termesztéséről.

Tevékenységét egyebek mellett A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével ismerték el. 2003-ban címzetes egyetemi tanári címet kapott.

Fertődhöz nemcsak a tudományos munka, hanem a család is szorosan kötötte. Bucsánszky Valériával kötött házasságából három fiúgyermeke (László, Péter, Gábor) született. Nagy komolyzenerajongó volt, de a magyarság eredetének kutatásával is foglalkozott. Gombaszakértőként is kikérték a véleményét. 72 évesen, 2006. május 16-án hunyt el Budapesten.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.