2020. április 30., 08:20

Digitálisan folytatódik a Magyar Film Napja

A Magyar Film Napja alkalmából a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma húsz klasszikus magyar filmet tesz ingyen elérhetővé 2020. április 30. és május 10. között.

Hyppolit, a laká

A Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére 2018-tól a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt tisztelgünk április 30-án, 119 évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon került sor az első magyar film, A táncz bemutatójára.

A hagyományteremtő céllal indított első Magyar Film Napján mintegy 50 magyarországi helyszínen rendeztek filmes programokat. A nagy sikerű programsorozat 2019-ben is folytatódott azzal a kiegészítéssel, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap filmvetítési lehetőséget biztosított a külképviseletek számára is. Magyarország Kassai Főkonzulátusa tavaly a Veszettek című film vetítésével ünnepelt.

„Hasonló tervekkel készültünk az idei évre is, de a koronavírus-járvány miatt sajnos elmarad a közös filmnézés. Azért, hogy mégse maradjunk magyar filmek nélkül, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma 20 filmet tesz ingyen elérhetővé saját Vimeo-csatornáján, amelyeket 2020. április 30. és május 10. között lehet megtekinteni” – tájékoztatott dr. Hetey Ágota főkonzul.

A következő filmek érhetők el az NFI Filmarchívumában: Hyppolit, a lakáj, Meseautó, Katyi, Egy szoknya, egy nadrág, Mágnás Miska, Állami áruház, Liliomfi, Két emelet boldogság, Mici néni két élete, A veréb is madár, A Tanú, Egy őrült éjszaka, Gyula vitéz télen, nyáron, Veri az ördög a feleségét, Szeleburdi család, Csak semmi pánik, A legényanya, Roncsfilm, Csinibaba és a Moszkva tér.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.