2019. november 29., 18:16

Bősön zárták a Vízsodorta históriák bemutató sorozat első évadát - VIDEÓ

A Vízsodorta históriák helytörténeti sorozat első évadának utolsó vetítése zajlott Bősön a helyi művelődési házban. Az már megszokott jelenség, hogy a vetítéseken több a látogató, mint a férőhely, hiszen az embereket a saját múltjuk feltárása és megörökítése valóban érdekli. Az idősebbek számára elégtétel, a fiatalabbak számára meglepetés és önismereti támpont, hogy a helyi történeteket elmesélt történelem formájában rögzíti valaki. Az alkotókat pedig a sorozat újabb részeinek elkészítésére sarkallja az emberek kiemelt érdeklődése. A vetítésen forgatott a ma7 médiacsalád stábja is, nézzék velünk az ott készült összefoglalót!

Vízsodorta históriák, Bős
Fotó: Kósa Lőrinc

Minden településen más és más személyes történetekkel gazdagodik a felső-Csallóközi Duna-mente településeinek lakossága. Bősön is sok megélt dráma és időnként komikus, vagy inkább tragikomikus történetek hangzanak el a megszólaltatott kortanúk szájából. Aki ott volt a bősi vetítésen és a mai kor gyermeke, talán leginkább azzal az élménnyel távozott, hogy ami a mai felvidéki magyarság fogyásának és asszimilációjának a bölcsője, az a második világháború lezárása utáni jogfosztottság idején felcseperedő emberek gondolataiban elképzelhetetlen volt.

Ez a jelenség az, amikor tisztán magyar szülők gyerekei szlovák iskolába járnak. Ebből adódik a jellegzetesen felvidéki betegség, amikor két magyarnak szlovák gyereke lesz. A filmben elhangzó vallomások alapján a jogfosztottság éveiben, amikor néhány évig nem volt magyar iskola, ezt traumaként élte meg az itteni magyarság. Amint erre újra módja volt, azonnal átíratta gyermekét magyar iskolába.

Ki érti ezek után, hogy annak a generációnak a gyerekei, akik mindezt megélték, szlovák iskolába íratják ma a gyerekeiket? Ezt nem értette senki a bemutatott film után.

Persze nem csak erről szól majd az első rész, amit holnap este hatkor mutatunk be a ma7 portálon, de már csak emiatt is érdemes majd megnézni a filmet. Most nézze velünk a bemutatón forgatott összefoglalónkat!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.