2019. december 20., 15:27

Az alsószeli magyar kultúráért évtizedeken át

Három év alatt három könyv jelent meg a mátyusföldi községben. A helyi gasztronómiát, majd a természeti értékeket bemutató publikációk után 2019 decemberében jelent meg az Alsószeli Magyar Dalkör és a Csemadok évtizedeit bemutató könyv, amelynek ünnepélyes bemutatójára december 18-án került sor a községi hivatal dísztermében.

Az alsószeli magyar kultúráért évtizedeken át
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Fotó: Szabados Kati

A dalkör vezetője, Szabados László a szerzője Az alsószeli kultúráért évtizedeken át című kötetnek, amely az Alsószeli Magyar Dalkör ötven, valamint a Csemadok alapszervezetének hetven évét öleli fel. A több mint 150 oldalas könyv összeállításához írásaival tíz társszerző is hozzájárult. 

A szép számban összegyűlt érdeklődőket Kovács Lajos polgármester köszöntötte, aki beszédében kiemelte, büszkeséggel tölti el, hogy a Hagyományos alsószeli receptek és az Alsószeli természeti kincsei után a harmadik könyv is napvilágot látott.

Megköszönte a szerzők munkáját, különösen Szabados László lelkes tenni akarását, aki már egy következő kiadvány tervein dolgozik. „Sok munkával járt az új könyv megírása és összeállítása, de ahhoz, hogy legyen miről írni, az elmúlt hetven év gazdag kulturális tevékenysége kellett, ami példaértékű falunkban” – mondta Kovács Lajos.

Ezt követően kedves meglepetésként a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola két tanulójának beszámolóját hallgathatta meg a közönség. Erdélyi Flóra és Szabó Réka a Kincskeresők Országos Konferenciáján aranysávval jutalmazott értékfeltáró tanulmányát ismertette a helyiekkel.

A diákok vetítéssel egybekötött előadása az Alsószeli Magyar Dalkör ötven évét mutatta be a kezdetektől napjainkig.

Az alsószeli dalkör és a helyi Csemadok alapszervezet évtizedeit összefoglaló kötet fejezeteit, témáit a szerző, Szabados László ismertette, aki nemcsak a dalkört vezeti csaknem a kezdetektől, de igazgató-tanítóként, Csemadok vezetőségi tagként, illetve elnökként sokat tett és tesz a falu magyar kulturális életéért. A hetvenkilencedik évében járó nyugdíjas tanító bácsi még most is aktívan részt vesz minden rendezvényen, dalkört vezet, könyvet ír, fényképez, szervez és dokumentál, és ami a legfontosabb, tanácsot ad, példát és utat mutat. A könyv összeállításához és megírásához az alapot a hosszú ideje folytatott gyűjtőmunka, a régi fotók, írások, dokumentumok, kották tömege, valamint a saját élmények, az átvészelt nehéz időszakok és a sikerek, elismerések, eredmények adták. A könyv bevezetőjében többek között a múlt század első felében a kisebbségi létbe kényszerült magyarság életét nehezítő történelmi, politikai körülmények megéléséről ezt olvashatjuk:

És mindezek közben sokszor csak anyanyelvünkbe, dalainkba, szokásainkba kapaszkodva tudta Alsószeli magyar lakossága átélni, közösségbe kovácsolódva, önmaga feladása nélkül megélni a történelem buktatóit.”

Szabados László szerint a túlélésben és a megmaradásban az alsószelieknek rendkívüli módon segített a Csemadok helyi szervezete és a dalkör is. Az új publikáció valójában egyfajta krónikája ennek a két jelentős intézménynek, amelyek azonban már nem egyedüli fáklyavivői a magyar kultúrának a faluban. Éppen ezért a könyvben bemutatkozik a szabadidő klub, a zenekar és a tánccsoport is, vagyis az ALSZIK, a Bendő és Varsás, akik tevékenysége sok szálon összefonódik a Csemadokkal és a dalkörrel.

A kötetet a dalkör néhai megalapítójának, Mészáros Gizellának ajánlja a szerző. Az új kiadvány nem kerül árusításra, ám támogatás fejében megszerezhető a községi hivatalban vagy a helyi Csemadokban. A befolyt összeget a következő publikáció kiadására, egy, a falu életét bemutató fotókönyv megjelentetésére fordítják majd.

Az alsószeli magyar kultúráért évtizedeken át
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.