2020. augusztus 31., 12:24

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia 2020-as tagozati díjait

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia 2020. évi tagozati díjait. A díjazottak között több felvidéki alkotó is van.

László Ottó alkotása
László Ottó alkotása
Fotó: László Ottó weboldala

A Magyar Művészeti Akadémia törekvése, hogy a magyar szellemi élet minél több jeles művészét, a művészetelmélet és a művészetszervezés, a művészetigazgatás területén tevékenykedő szakemberét támogassa. Ezen célkitűzése elérésének eszköze, hogy a köztestület elismeri és díjazza a kiemelkedő alkotótevékenységet, valamint a művészi és a művészeteket támogató területeken elért teljesítményt; ezzel segíti azt, hogy a díjazottak alkotómunkájukkal tovább gazdagítsák a magyar művészeti életet, illetve hozzájáruljanak a magyar művészeti élet értékeinek feltárásához, megismertetéséhez.

A Magyar Művészeti Akadémia kilenc tagozata évente két-két személy részére ítéli oda a tagozati díjat azzal, hogy legalább az egyik kitüntetett határon túli, vagy diaszpórában élő művész vagy művészetelméleti szakember. A díjazottak számára a tagozati díj lehetőséget biztosít az Akadémia köztestületi tagságára.

A 2020. évi tagozati díjakat – összesen 18-at – Vashegyi György elnök köszöntője után a tagozatok vezetői adják át a Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti irodaházában tartott kis ünnepségen.

A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti- és Tervezőművészeti-díját (Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat) adományozták a Hanván élő László Ottónak, a felvidéki Gömör tájegység kézműves iparának autentikus őrzőjének és a helyi szellemi hagyományok hiteles átörökítőjének. A fémmegmunkálás mindennapi gyakorlatának praktikus tárgykészletei mellett művészi igényű ötvösművészeti alkotásai emelik munkásságát az iparművészet klasszikus tárgyalkotó területének különleges helyére.

Cs. Szabó László-díjat kapott Koncsol László József Attila-díjas felvidéki költő, író, irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő. Életműve az igény és minőség dolgában változatlannak mutatkozik, mércéje az egyetemesség, annak igényével ölelte fel nemcsak a reformkor magyar irodalmát, hanem kortársai életművét. Verselemzéseiben Vörösmartytól József Attilán át Weöres Sándorig és Pilinszky Jánosig költészetünk olyan mélységeit tárta fel, aminő kevés született az irodalomtudományban. Műfordítóként értő tolmácsolója a cseh és szlovák irodalomnak.

Nagy György famíves népművész, a Gömöri Kézművesek Társulásának alapítója, a Felvidéki Magyar Kézműves Szövetség alapító tagja. A Felvidék magyar népművészetének életben tartásáért és továbbörökítéséért végzett tevékenységéért, áldozatos közösségformáló munkája elismeréseként az Erdélyi Zsuzsanna-díjjal jutalmazták.

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díját Dr. Józsa Mónika karnagy, egyetemi tanár, a Felvidék zenei életének vezető egyénisége, számos jelentős kitüntetés birtokosa kapta. Kiemelkedő munkásságának középpontjába az elmúlt századok, valamint a kortárs magyar kórusmuzsika megszólaltatását állítja, és így tanítványaival, kórusaival és közönségével együtt őrzi a magyar zenekultúra – különös figyelemmel pedig a Zobor-vidéki népzene legnemesebb hagyományait. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.