2022. szeptember 24., 11:07

Ahová életében legalább egyszer minden magyarnak illene elzarándokolni - KÉPEKKEL

A nagyközönség július végén vehette birtokba a határon átnyúló európai uniós Természet és kultúra – A határmenti terület vonzerejének növelése c. interreg pályázatnak köszönhetően felújított Kazinczy Emlékcsarnokot és kertet.

Kazinczy Emlékcsarnok
Galéria
+2 kép a galériában
A megújult környezet
Fotó: Molnár Gabriella

Életében legalább egyszer minden magyarnak illene elzarándokolni az anyanyelvünket megújító nagyság egykori kúriája helyén felépített Emlékcsarnokba. Ennek bejáratát a dolgozószobája ablakának helyén alakították ki.

A bodrogközi és Ung-vidéki lakosság abban a szerencsés helyzetben van, hogy a 30-40 km-re fekvő Széphalomra évente több alkalommal is ellátogathat, és bizony sokan élnek is a lehetőséggel. Nem csak a régió diákjai járnak ide tanáraikkal rendhagyó irodalomórákra, több ismerősöm is rendszeres látogatója A Magyar Nyelv Múzeuma nívós rendezvényeinek.

A napokban tett látogatásom alkalmával megtudhattam, hogy az Emlékcsarnok 2020 tavaszán elkezdett és idén nyáron befejeződött teljeskörű felújítása után az épület kívül-belül megszépült, berendezése is módosult, egyszerűbb, letisztultabb lett. Központi helyén az újonnan felállított posztamensen helyezték el a Kazinczy-mellszobrot. A tárlatvezetőnek köszönhetően leporolhattam az irodalomórákon pár évtizede szerzett tudásom. Kazinczy sűrű levelezéssel tartotta fenn és alakította irodalmi kapcsolatait. Egy egész hálózatot toborzott maga köré, előkészítve a terepet az új írónemzedék számára.

Több korabeli könyv társaságában a huszonöt kötetnyi levelezése körülbelül 6500 darabjának leírat-másolata is megtekinthető a felújított Emlékcsarnok vitrinjében, de sajnos nem lapozgatható.

Digitalizált változatából viszont egy válogatás olvasható pár lépésnyire, A Magyar Nyelv Múzeuma új állandó emlékkiállításán. Az író unokája, Becske Bálint a múlt század elején adományozott Kazinczy relikviákat az Emlékcsarnoknak. Ez a tárlat bővült most 3 apró tárggyal, amelyek a földmunkák során kerültek elő.

A múzeum két helyiségében újonnan berendezett, a tavaly megújult és kibővített „Szokott ösvényen szokatlanul“ című, Kazinczy életútját születésétől egészen haláláig bemutató, sok interaktív elemet is tartalmazó tárlatot is bejártam. Nyíri Péter igazgatóhoz az volt az első szavam, hogy nagyon kevésnek bizonyult a rendelkezésemre álló másfél óra. Mosolyogva mondta, hogy ezzel bizony nem csak én vagyok így. Munkatársaival együtt annak örül igazán, ha látogatóik akár egy egész napot is eltöltenek náluk, részletesen elmerülve a sok-sok információban.

Kazinczy Emlékcsarnok
A kert egyik kreatívan megmentett fája fakönyvtárként maradt eredeti helyén
Fotó:  Molnár Gabriella
A közös projekt előzményei

A múzeum környezetének teljeskörű felújítása gondolati szinten már több mint egy évtizede felmerült. A 2008-ban megnyílt Nyelvmúzeum körül, a Kazinczyak egykori gyümölcsöse helyén lévő udvarrészt már akkoriban rendbetették. A családi kúriához tartozó kertet, Kazinczy születésének 100.évfordulóján, 1859-ben vette meg az Akadémia.

A 4,5 hektárnyi, évtizedeken át elhanyagolt kert rendbetételére az Európai Regionális Fejlesztési Alap Interreg Szlovákia-Magyarország Programjában fő partnerként fenntartójuk, a Petőfi Irodalmi Múzeum megtalálta Királyhelmec önkormányzatában a partnerét.

A 2017-ben nyertes pályázatuknak köszönhetően a bodrogközi településen tavaly ősszel adták át a szintén kültéri kulturális beruházásként felújított szabadtéri színpadot. A közös projekt magyarországi része a széphalmi történeti emlékkert 1930-as években megélt fénykorának hiteles rekonstrukciója volt, kiegészítő részét pedig a tanár- és diákcsereprogram, módszertani oktatási háttéranyag elkészítése képezte.

A felújított emlékhelyek

A megszépült kertben ma már minden sétány mentén szép szellős, átlátható fasorok fogadják a látogatót. Kazinczy egész életében vágyott egy saját angolkertre, de az édesanyjától örökölt családi kúriája körül sajnos nem sikerült kialakítania. A dimbes-dombos terület ihlette a Széphalom névadásra. Ahogy a tárlat egyik paneljén is olvasható, 1806-ban, 47 évesen költözött ide feleségével, Sophieval, ahol 25 éven át, haláláig élt és alkotott. Életében a birtok a mai mintegy 5 hektárnyi területnek több mint a harmincszorosa volt.

Az állandó kiállítás egyik kis vizualizációján megtekinthető a régi tervrajzok alapján rekonstruált egykori birtok.

Csak Kazinczy halálát követően, az 1873-ban megépült és 1876-tól látogatható Emlékcsarnok körül kezdték kialakítani a lomblevelű fákból azt a csodás kis ligetet, melynek alsó részében a Kazinczy-sírkert található. 2019-ben, a projekt részeként a sírokat fedő lapokat is megtisztították és kijavították. Kazinczy Ferenc kolerában hunyt el, és   az egyévesen meghalt kislánya mellé temették, majd 9 évvel később ott helyezték örök nyugalomra feleségét, Török Sophie-t is.

A sírkertben nyugszik az író munkácsi fogságában megismert rabtársa, Francz is, akit a szabadulásuk után Kazinczy befogadott és személyes inasaként alkalmazott. A herbárium legújabb részét 3 hónappal ezelőtt adták át, amelyben láthatók a Kazinczy házaspár kedvenc növényei is. A fűszer-, gyógy- és zöldnövények között elhelyezett táblákon irodalmi idézeteket, verseket találunk.

Év végéig befejeződik a kert végében, az emlékcsarnok mögött található egykori gondnoki ház felújítása is, ami majd a múzeumpedagógiai foglalkozások színhelye lesz.

Mint mondta az igazgató, nagy boldogság számukra, hogy teljes a „Kazinczy-csomag“, amely vonzza a látogatókat.

Megjelent a Magyar7 2022/38. számában.

Kazinczy Emlékcsarnok
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.