2023. október 12., 12:10

A magyar néptánckutatás meghatározó alakját, Martin Györgyöt mutatja be az Ifjú Szivek új műsora

Martin György, a magyar néptánckutatás máig legmeghatározóbb alakját és munkáját mutatja be az Ifjú Szivek Táncszínház új előadása. A műsor a budapesti etnokoreológus Csehszlovákia területén végzett gyűjtéseit és kutatásait dolgozza fel, egy trilógia első része lesz. A társulat október 11-én kéthetes országos turnéra indult.

Ifjú Szivek néptánc, előadás
Archív felvétel
Fotó: Facebook / Ifjú Szivek
Közép-Európa hagyományos tánckultúrájának értelmezése és összefüggéseinek feltárása ma is lehetetlen Martin György megállapításai és következtetései nélkül

– vallják az alkotók.

Az egész estés előadás az etnográfus magyar, szlovák és morva közegben végzett gyűjtéseit ismerteti a nézőkkel.

A szakmai tanácsadó Martin György özvegye, Borbély Jolán és fia, Éri Péter volt.

Az előadás az első része annak a trilógiának, amely Martin Györggyel foglalkozik.  „Már a felkészülést és a kutatást is nagyon élveztem. Meglepett például, hogy Martin és Kodály tánccal illusztrált tudományos előadást tartott Gottwaldovban, vagyis a mostani Zlínben. De a munka java még csak most jön” – mondta Hégli Dusan, a trilógia ötletgazdája.

Az Ifjú Szivek most kezdődött országos turnéja során 18 alkalommal mutatja be a Kakukktojás 2 című előadását. November 16-án  a társulat vonósnégyesének Pozsonyi hangnemben című koncertje lesz Pozsonyban, a Híd utca 8. szám alatti székházban, és újra láthatja a közönség a Barbaro című előadást is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.