2023. január 20., 15:48

A magyar kultúra napja Lengyelországban

A magyar kultúra napja alkalmából nyílik kiállítás vasárnap a lengyelországi Wroclawban Tadeusz Rózewicz neves lengyel költő magyar kapcsolatairól, valamint látható lesz az Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái című utazó tablókiállítás is.

Két kiállítás is lesz
Wroclaw - Fehér Gólya zsinagóga
Fotó: zsido.com

A magyar kultúra napja alkalmából nyíló két tárlatnak a wroclawi Fehér Gólya zsinagóga ad helyet.

A vasárnapi kiállításmegnyitók előtt Daniel Rosenfeld budapesti kántor zsidó vallási és népdalokat ad elő és sófáron játszik.

Szombaton a Wroclawi Egyetem barokk dísztermében a Három nemzet karácsonya: magyar, ukrán és lengyel karácsonyi énekek című produkciójával Angelika Korszynska-Górny,  kárpátaljai ukrán-magyar családból származó, Varsóban élő énekesnő lép fel.

A koncerteket a wroclawi Lengyel-Magyar Baráti Társaság és a varsói Liszt Intézet támogatásával rendezik, a szombati produkció a Lengyelországi Ukránok Szövetségének helyi szervezete közreműködésével valósul meg.

A Tadeusz Rózewicz "képeslapjai Magyarországról" című tárlat koncepcióját az Ossolineum nevű híres wroclawi könyvgyűjtemény szakértői és Keresztes Gáspár polonista, műfordító készítette.

Kevesen tudják, hogy Tadeusz Rózewicz, a 20. századi lengyel irodalom egyik legnagyobb alakja, több szállal kötődött Magyarországhoz, nemcsak a műfordítóin keresztül, és az általa lengyelre fordított magyar versek miatt, de azért is, mert az 50-es elején maga is hosszabb időt töltött Magyarországon"

- közölte az MTI-vel Keresztes. Hozzátette: a kiállítás ennek kíván emléket állítani.

A tematikusan felépített tárlat Rózewicz magyarországi tartózkodását idézi fel, ismerteti az ott született írásait, majd műfordításait és magyaros témájú verseit. A Rózewicz-művek magyar fordítóinak portréin, a legfontosabb megjelenéseken, a verses és prózaköteteken kívül külön figyelmet fordít a színházi bemutatókra is. A zárótabló bemutatja a költő magyar tisztelője, Pilinszky János Rózewiczhez írott egyik levelét is.

A hat nagyméretű tablóból álló tárlaton az Ossolineumban található reprodukciók, családi fényképek, levelek, jegyzetek, kéziratok láthatók, valamint magyarországi archívumok dokumentumai is. Köztük több olyan darab van, amelyet eddig sehol sem láthatott a közönség - számolt be Keresztes.

A kiállítást az Ossolineum és Malgorzata Rózewicz, a költő unokája kezdeményezésére állították össze a magyar Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, az Országos Széchényi Könyvtár és a wroclawi magyar konzulátus  közreműködésével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.

A tárlat január 29-ig a Fehér Gólya zsinagóga belső udvarán, majd  március 15-ig az Ossolineumban tekinthető meg.

A Rózewicz-tárlattal párhuzamosan nyíló, az Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái című vándorkiállítás a zsinagógaépítészeti műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket mutatja be. A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gondozásában valósult meg, a Liszt Intézet közreműködésével.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.