2023. március 11., 17:28

A Károlyi-kastély Füzérradványon

A Károlyiak füzérradványi birtokára egy fenyvesen át vezet az út. 20 kilométerre vagyunk Sátoraljaújhelytől és 45 kilométerre Kassától. A már vagy kétszáz éve a család birtokában lévő kastély virágkora akkor kezdődött, amikor Károlyi Ede a 19. században itt alakította ki az otthonát. Ybl Miklós tervei alapján romantikus stílusban átépíttette a kastélyt. A nyolcszögletű tornyot ő maga tervezte. Ezen lengett a család zászlaja, ha a családfő otthon tartózkodott.

a-szatmari-beke-asztala.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Ennél az asztalnál írták alá a szatmári békét
Fotó: Zsebik Ildikó
 A kastély múltja 

Fia, László folytatta apja munkáját, és feleségével, Apponyi Franciskával egy igazi luxuskastélyt alakított ki reneszánsz stílusban. A házaspár rajongott a művészetért, az új szárnyba Olaszországban és Franciaországban vásároltak kézzel faragott ajtófélfákat, márványból készült kandallókat és sok-sok művészeti alkotást. A legendás műalkotások gyűjteménye a múzeumi szalonban kapott helyet akkor is, amikor a kastélyt már szállodaként működtették. Rendszeresen megfordult itt Horthy Miklós, Bethlen István, Gömbös Gyula és természetesen a Károlyi rokonság.

A család autója
A család autója
Fotó:  Zsebik Ildikó

Kastélyszállóvá Károlyi László István nevű fia alakíttatta át az egykori családi lakot, feleségével, Mária Magdaléna Windischgratz-cel 1936 és 1938 között. Volt benne bridzsszalon, Hubertus-terem, egy díszebédlő, egy fejedelmi lakosztály, ráadásul nemcsak az épületet, hanem a 140 hektáros parkot is megújították.

A halastó elsősorban csónakázásra szolgált, s a szálló vendégeinek a tenisz és a golfozás lehetősége is biztosított volt, de szerveztek vadászatokat is. A szálló 1938-ban nyitotta meg kapuját, 87 szobával. A polgári származásúakat 7 pavilon fogadta a parkban. 

A szálló konyháján 25-30 ember sürgött-forgott naponta, bár a személyzetből mindössze a komornyik lakhatott a kastély területén. Az újonnan nyílt szálló a lillafüredi Palotaszálló konkurenciájává kívánt válni. A zempléni régió már egy évszázaddal ezelőtt is ugyanazzal a problémával küzdött, mint manapság: hiába gyönyörű, túl messze van a fővárostól.

A kastély egyik oldala
A kastély egyik oldala
Fotó:  Zsebik Ildikó

A megnyitás évében a tulajdonos végigfotóztatta a szállót. Ezek a felvételek ma is megtekinthetők sztereoszkóp segítségével. A második világháború után az épületben szanatóriumot rendeztek be. Felújítása a '90-es évek közepén kezdődött el, ekkor még néhány helyiség látogatható volt, majd végleg bezárták, és hozzáláttak teljes körű felújításához. A múzeumként működő szárny rekonstrukciója 2021 végén fejeződött be. A munka azóta is folytatódik, állítólag egy luxusszálló nyitása is tervben van.

Farkas Zoltán filmrendező 1941-ben rendezte Karády Katalin legismertebb filmjét, a Kísértés című filmdrámát, amelynek külső helyszínéül a füzérradványi kastély parkja szolgált. 

A film zenéjét Fényes Szabolcs szerezte. A szereplők között ott volt többek között Bulla Elma is. A film alapjául egy szerelmi háromszög szolgált. Ez a forgatás jó reklám volt a szállónak, erről is láthatóak dokumentumok a kastély emeletén.

A kastély jelene 

Ha belépünk a kastélyba, olyan, mintha egy szálloda recepciójára érkeznénk. Innen indul a „kastélytúra”, amelyben interaktív játékok, makettek, érintőképernyőn keresztül szerezhető információk elevenítik fel a kastélyban zajló egykori életet. A vendég elsőként a márványoszlopos szalonba érkezik, ezt a könyvtárszoba követi, ahol a Károlyiak történetét ismerheti meg. Itt őrzik azt az asztalt is, amelynél a Rákóczi-féle szabadságharc lezárását követő szatmári békeszerződést a szembenálló felek aláírták.

Az angolpark 1975 óta védett. Alapítója szubalpin jellegű parkot álmodott, amit fenyőfélék telepítésével is hangsúlyozott, de vannak óriásplatánok, több száz éves tölgyek, gyertyánok is. 

Megjelent a MAGYAR7 tizedik számában.

a-marvanyfolyoso
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.