2021. február 18., 20:31

196 éve született Jókai Mór

Február 18-án ünnepeljük a legnépszerűbb magyar, Jókai Mór regényíró születésnapjának évfordulóját. Jókai 1825. február 18-án született Komáromban, ahol szobrot is emeltek tiszteletére. Ezen a napon a magyar széppróza ünnepének is hagyománya van, amelyet ennél méltóbb napon nem is tarthatnánk.

Fotó: wikimedia.org

A Magyar Írószövetség Választmánya 2017-ben kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján először, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence szerte a magyar széppróza napját.

A pandémia időszaka sokakat arra buzdított, hogy könyvekbe temetkezzenek és legalább a különféle történetek segítségével rugaszkodjanak el a szomorú valóságtól. A magyar széppróza napja a könyvekhez való vonzalmat is hivatott tükrözni, aki teheti vegyen a kezébe egy könyvet és merüljön el a lapok között, így méltón megemlékezik a nap fontosságáról. 

Jókai Mór számos kötete nyújthat örömet ezen a napon (nem csak ezen a napon), azonban sokak szerint terjedelmes írásstílussal áldotta meg a sors, ezért valakiknek nehezen olvashatók az író kötetei. Mégis álljanak most itt Jókai szavai a magyar széppróza napja alkalmából:

A nagy szellem nem azért nagy, hogy jutalmat várjon vagy az életben, vagy a halálban, vagy a túlvilágon, hanem azért nagy, mert nem tud kicsiny lenni.

Jókai Mór nevét a komáromi ifjúsági diákklub, a Jókai Mór Diákkör is felvette még 2013-ban, amikor is megalakult a Diákhálózat egyik szervezeteként. Azóta töretlenül működik. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.