2020. október 28., 13:47

10 éves az érsekújvári KultúrKorzó

A vírusjárvány se szabott gátat a civil szervezet tevékenységének. Legutóbb a közösségi oldalon közvetített Ghymes koncertnek lehettünk részesei. Fennállásuk során mindig szem előtt tartották a kor lehetőségeit és azokra reagálva tervezték meg programjaikat. Stugel Tibor elnökkel beszélgetünk.

Dávid Brigitta: A Ghymes koncert közvetítése a Csemadok házból

„Kezdeti elképzelésünk az volt, hogy megújítjuk a Csemadokot, hogy a székházat az újvári magyarság házává alakítjuk. Nem jártunk sikerrel – azzal utasítottak el, ők más rétegeket szólítanak meg. Ezek után elhatároztuk, megvalósítjuk programunkat, elképzeléseinket a tömegszervezeten kívül. Juhász R. József elnökletével megalakultunk, és rögtön mintegy százan csatlakoztak hozzánk - nem csak személyek, de civil szervezetek, polgári társulások is” – meséli az indulásról.

Megalakulásuk után egy nagyobb koncerttel kezdtek a Millennium sportcsarnokban. Az évek során meghívták az X-Faktoros szereplőket, a Bereczki-Szinetár párost, a Showder Klubot a Dumaszínházat és másokat. Nagy nemzeti ünnepeinken együtt énekeltek Zoránnal, Koncz Zsuzsával, Rúzsa Magdival. A „merjünk nagyok lenni” szellemében működtek.

kulturkorzo-2.jpg
Dávid Brigitta: Stugel Tibor a főtéri esernyők alatt

„Célul tűztük ki állandó programsorozatok meghonosítását. Indult és ma is él az IrodalmiKorzó, ahol havi rendszerességgel könyvbemutatókat szervezünk kávéházunkban, az ArtKorzóban, az érsekújvári vagy a városhoz kötődő képző- és fotóművészek kiállításait szervezzük meg. Azon munkálkodtunk, hogy a magyarságot a város sok szegletében fel lehessen lelni. Együttműködő szervezeteink is bombáznak ötleteikkel, ezért nem gond a programok összeállítása, melyeket félévente egy füzetecskében adunk közre” – tudjuk meg tőle.

A tíz év alatt megmutatták, a KultúrKorzó ki tud emelkedni az érsekújvári szervezetek közül azzal, hogy jól tud reagálni a kor kihívásaira.

„Most a járvány időszaka alatt is találtunk megoldást. Úttörők vagyunk az újvári online közvetítésekben. Belátom, nekünk kicsit könnyebb, hiszen a programszervezés mellett jómagam technika szolgáltató is vagyok. Azon igyekszünk, hogy még e nehéz időszakban is megtartsuk közönségünket, hogy továbbra is a helyi szervezetek felé forduljanak.”

kulturkorzo-3.jpg
Dávid Brigitta: H. Nagy Péterrel a karanténkultúráról Kis Péter a KultúrKorzó alelnöke beszélgetett

A tavaszi és a mostani időszakban több online beszélgetést közvetítettek írókkal, művészekkel, szerveztek kerekasztal-beszélgetést. Bejelentkeztek a LégÚjvár projekten belül a főtéri esernyők alól, amely civil szervezetük installációja és programja volt, legutóbb pedig a magyar ´56-os szabadságharchoz kötődően Ghymes koncertet közvetítettek a Csemadok házból, nagy nézettség mellett.

„Ennek érdekessége az volt, hogy a zenekarral szemben kivetítettük a nézőteret, ahová a zoomon keresztül tudtak bejelentkezni a nézők és a zenekari tagokkal való kommunikációra is lehetőség nyílt” – zárta Stugel Tibor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.