2018. november 19., 20:47

XIX. Mécs László Szavalóverseny Királyhelmecen: itt vannak a győztesek

November 18-án már 19. alkalommal tartották meg a 40 éve elhunyt pap-költő tiszteletére rendezett szavalóversenyt, amelynek ötletgazdája Szalai László. A volt királyhelmeci római katolikus plébános idén is eljött, hogy megnézze és ítészként értékelje az idei versenyzők teljesítményét.

a-resztvevok.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Az 5 kategóriában folyó szavalóversenyen összesen 60 diák mutatta be tudását, akik 9 hazai alapiskolának, illetve a helyi gimnáziumnak a tanulói. Érkeztek még diákok két kisvárdai középiskolából, valamint Kassa-vidékről. A verseny helyszíne a Mailáth József  Regionális Múzeum volt.

A megnyitón a verseny szervezője, Takács István pedagógus, valamint Szalai László, a zsűri elnöke köszöntötte a versenyzőket, a felkészítő tanárokat és a szülőket, hangsúlyozva: műveljük anyanyelvünket, hogy az ne sorvadjon el, ne degradálódjék a konyhanyelv szintjére. Bár minden versenynek vannak győztesei, aki ma nem nyer, az se csüggedjen el, hiszen versenyzők és hallgatók egyaránt győztesek vagyunk - hangsúlyozták.

Az első kategória legjobb versmondójának Szűcs Alexát ítélték, második Dubik Esther lett, míg harmadik helyen Furik Csongor végzett.

A második kategória győztese Pogány Zsófia lett, második helyen Furik Anna végzett, míg a harmadik helyet Dobos Emma érdemelte ki.

A harmadik kategória volt a legnépesebb, összese 20 ötödikes és hatodikos diák mondott itt verset. Legjobbnak a zsűri Tokár Dorka Fruzsina produkcióját ítélte, második helyen Dóczi Boldizsár végzett, míg a harmadik legjobbnak Eszenyi Rékát találta a zsűri.

A negyedik kategóriában Szabó Lilla lett a győztes, őt Tóth Eszter és Pongó Balázs követte.

Az ötödik kategóriában, amelyet eredetileg a középiskolásoknak és a felnőtteknek hirdettek meg, idén csak diákok vettek részt. Most fordult elő először a verseny történetében, hogy felnőttek nem mutattak be produkciót. Legjobbnak Blanár Panna bizonyult, második lett Bata Lajos Gergő, a harmadik helyezettnek járó díjat Deák Dorka Gabriella nyerte el.

A zsűri minden kategóriában különdíjat is odaítélt, ugyanakkor minden versenyzőt egy csokoládéval és egy könyvvel ajándékozott meg. Takács István megköszönte  minden felkészítő tanár munkáját, akik szintén könyvjutalomban részesültek.  A rendezők egyúttal megígérték, hogy a jubileumi, XX. Mécs László Szavalóverseny a jövő éven egy picit más lesz, mint az eddigiek, meglepetéseket is tartalmaz majd.

A zsűri elnöke, Szalai László atya
Fotó:  Zsebik Ildikó
A zsűri elnöke, Szalai László atya

a-resztvevok.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.