2019. június 16., 17:29

XII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál: Méri Mátyás a fődíjas

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a helyi Jókai Mór Alapiskolával, Komárom városával és a Városi Művelődési Központtal közösen június 15-én 12. alkalommal tartotta meg a Kaszás Attila Versmondó Fesztivált Komáromban. Annak központi témája a magyar családok évéhez kapcsolódott. A versmondók nemzetközi seregszemléjének szombat esti ünnepélyes eredményhirdetésén Méri Mátyás párkányi gimnazista vehette át a Kaszás Attila-díjat, és több különdíj is gazdára talált.

Kaszás 19-ben
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: SZMPSZ archívuma

A hazai alap- és középiskolás szavalókon kívül az anyaországi és a külhoni magyar tehetségek körében is egyre vonzóbb megmérettetés, a fiatalon elhunyt Jászai Mari-díjas színművésznek, az alapiskolai és gimnáziumi tanulmányokat Komáromban folytató Kaszás Attilának (1960. III.16., Vágsellye – 2007. III. 23., Budapest) állított emléket.

A Versmondó Fesztivál Célul tűzte ki a kárpát-medencei kiemelkedően tehetséges, fiatal versmondók felfedezését, illetve a versek diákokkal történő megszerettetését. A rendezvény, amely előbb országos jellegűvé, majd az SZMPSZ Kárpát-medence-i magyar testvérszervezetei együttműködésének is köszönhetően összmagyar versennyé nőtte ki magát, szombaton reggel a Komáromi Jókai Színház előcsarnokában kezdődött.

Fotó:  SZMPSZ archívuma

Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke, Kaszás Attila hajdani gimis osztálytársaként elárulta: nemrég tartották 40 éves osztálytalálkozójukat. Attila szobránál virágcsokrot helyeztek el, de nem szomorkodtak, mert azt diáktársuk sem szerette volna. Ahelyett közösen elénekelték a kedvenc dalait. „Emlékeztünk és büszkék voltunk rá“ - fogalmazott. Hangsúlyozta:

Kaszás Attila öröksége, tehetsége, ifjúsága itt maradt, hiszen ezt az örökséget a mai ifjak viszik tovább – saját tehetségük képében.

A kiváló színművész emlékét őrző, egésznapos seregszemle minden évben a Jókai Napok kísérő rendezvénye. Az idei viadalba is az iskolai fordulók legjobbjai három kategóriában két-két költeménnyel, vagyis egy kötelezően választott alkotással s egy tetszés szerinti verssel nevezhettek be. Az előbbinek ez alkalommal valamelyik magyar költő családjáról vagy a családtagjaihoz fűződő viszonyáról kellett szólnia.

Fotó:  SZMPSZ archívuma

A megnyitó ünnepség után idén sem maradhatott ki a jeles névadó, Kaszás Attila színház előtt álló szobrának megkoszorúzása. Majd kategóriánként más-más helyszínen folytak az elődöntők, a legtehetségesebbek részvételével pedig délután a Tiszti Pavilon dísztermében került sor a döntőre, majd a díjkiosztással egybekötött eredményhirdetésre. A bírák sorában ahogy minden évben, úgy idén is neves hazai és magyarországi szakemberek, színművészek (Pápai Erika, Tokár Péter, Molnár Gusztáv, Száraz Dénes, Gáspár Kata, Szabó Viktor, Szvrcsek Anita, Horváth Sándor, Körömi Gábor, Dolmány Mária) kaptak helyet, akik valamennyi versmondót arany-, ezüst- vagy bronz minősítő sávba sorolták.

Fotó:  SZMPSZ archívuma

Az aranysávosok jutottak tovább a délutáni döntőbe, ahol a zsűri által jobbnak ítélt produkciójukat még egyszer előadták. A korábban 77 bejelentkezett versenyzőből 72 jelent meg az országos viadalon. Az I. kategória 37 versmondója közül 14, a II. kategória 23 szavalója közül 7, a III. kategóriába tartozó 12 diák közül pedig 6 lett aranysávos. 

Fotó:  SZMPSZ archívuma

Az SZMPSZ és a Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolására szolgáló közhasznú alapítvány által létrehozott, legjobb versmondónak járó Kaszás Attila-díjat, azaz emlékplakettet Méri Mátyás párkányi gimnazista vehette át. Második alkalommal részesült a Jókai Tibor-emlékdíjban a fődíjas felkészítő tanára, most Uzsák Éva. Az aranysávosokról és a különdíjakról itt olvashatnak: …

Az arany sávos versenyzők közül a különdíjasok:

·       Komárom város díja:

Bittera Sophie Iman, Alapiskola és Óvoda Pozsonypüspöki     

·       A komáromi Jókai Mór Alapiskola  díja:

Mészáros Saskia Jázmin, Amade László Alapiskola Bős

·       A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének díja - ingyenes részvétel az idei Jókai Mór Vers- és Prózamondó Táborban:

Baros Dániel, Alapiskola Deáki

Bukovský Dorottya, Alapiskola Deáki

·       A Székelyföldi Versünnep Verstáborban való ingyenes részvételt nyert:

Králik Máté, Selye János  Gimnázium Komárom

Bangha Roland, Selye János  Gimnázium Komárom

·       Kaszás Attila gimnáziumi évfolyamtársa, Gőgh Mihály vállalkozó díja:

Hajdók Fruzsina, Gimnázium Királyhelmec

·       Kaszás Attila alapiskolai osztálytársa, Csicsó Péter díja:

Ziff Stella, Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnázium Pozsony

·       Kaszás Attila gimnáziumi osztálytársainak díja:

Balázs Alexandra, Munka Utcai Alapiskola Komárom

Fülöp Mihály Pál, Alapiskola Fél

Ladányi Viola, Alapiskola Marcelháza

Trokán Péter és Balázs Alexandra
Trokán Péter és Balázs Alexandra

·       a XII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál fődíjasa:

Méri Mátyás, Gimnázium Párkány

·       a Jókai Tibor-emlékdíjat a fődíjat elnyerő diák felkészítő pedagógusa kapta:

Uzsák Éva, Gimnázium Párkány.

Fotó:  SZMPSZ archívuma

Kaszás 19-ben
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.