2013. június 22., 18:11

Weöres Sándorra emlékeztek szülővárosában

SZOMBATHELY. Weöres Sándorra emlékeztek a költő születésének századik évfordulóján szülővárosában, Szombathelyen és gyermekéveinek színhelyén, Csöngén.
A szombathelyi vasútállomáson a centenáriumi ünnepségsorozat részeként átadták azt a témavonatot, amely a következő hónapokban az egész országot bejárja majd.

Csöngén, az evangélikus templomban ünnepi istentiszteletet tartottak, amelyen Fabiny Tamás evangélikus püspök hirdetett igét. Fabiny Tamás felidézte a költő különleges kötődését gyermekkora helyszínéhez, Csöngéhez, ahol az anyanyelvvel, az őt körülvevő természettel, hite alapjaival ismerkedett, és ahol első könyveit kapta a falu evangélikus lelkészétől, aki felismerte korán megmutatkozó tehetségét. Felidézte a költőnek azokat a verseit is, amelyekben szavai szerint nyíltan megvallotta hitét, vállalta Jézus követését.

Az ünnepi istentiszteletet követően a Weöres Sándor és Károlyi Amy emlékház udvarán rendezett emlékünnepségen a magyar kormány nevében Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott beszédet.

Weöres Sándor alkotóerejének teljében egy olyan világban élt és alkotott, ahol nemcsak a szabad tett és a szabad szó, de a szabad gondolat is büntetendő cselekmény lehetett - fogalmazott a miniszter. "Spirituszt csempész a szellemi szesztilalom idején" - idézte a költő önmagáról írt szavait.

Hende Csaba úgy fogalmazott: Weöres Sándor nehéz hivatást választott egy nagyon nehéz időben, verseivel azonban társunknak ajánlkozott az élet rengetegének bejárásában, a boldogulás ösvényeinek keresésében. Társa volt felnőttnek fiatalnak, aggastyánnak és kisgyermeknek, nemzedékek nőttek fel és nőnek fel a jövőben is versein - mondta. Hozzátette: Magyarország megújítása nem képzelhető el kulturális megújulás nélkül, nem képzelhető el anélkül sem, hogy elődeinktől örökölt értékeinket, köztük Weöres Sándor életművét meg ne őrizzük.

Délben a közszolgálati rádióban a déli harangszót a csöngei templom tornyából közvetítették, a Magyar Nemzeti Bank érmét, a Magyar Posta bélyegsorozatot jelentetett meg a költő előtt tisztelegve.

Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban este bemutatják a költő Szent György és a sárkány című tragikomédiáját; díszünnepség keretében hirdetik ki a centenárium alkalmából meghirdetett országos drámapályázat eredményét.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.