2018. november 17., 18:19

Wass Albert emlékestet tartottak Egyházasbástban

110 éve született és 20 éve halt meg Wass Albert. E két jubileum tiszteletére a Panoráma Világklub Wass Albert emlékévet hirdetett, melynek során számos rendezvénnyel emlékeznek az erdélyi írófejedelemre. Tettek így november 17-én Egyházasbástban is.

emlekest6.jpg
Médialapozó
Fotó: Szvorák Emese

A Medvesalja Polgári Társulás a Panoráma Világklubbal karöltve, könyvbemutatóval és filmvetítéssel egybekötött felolvasó estet szervezett Wass Albert emlékére. A programok sorában elsőként Foglár Gábor Wass Albert költeményeket adott elő saját megzenésítésben. Ezt követően Tanka László bemutatta a Panoráma Világklub gondozásában ez éven megjelent „Örökségkönyv – Wass Albert szellemi hagyatéka a Kárpát-medencében és a nagyvilágban” című kötetét.

Fotó:  Szvorák Emese

A szerző ismertetőjében elmondta: a könyv 53. bemutatója zajlott Egyházasbástban. Ezzel a misszióval szeretné minél több emberhez eljuttatni Wass Albert örökségét.

Wass Albert munkásságával nemzetünk és irodalmi életünk legnagyobbjai közé emelkedett. Újságíróként az a titok érdekelt, hogyan lehet az, hogy 20 évvel a halála után népszerűsége vetekszik Jókaiével, A funtineli boszorkány c. regényét beválasztották a 12 legjobb magyar regény közé”

-mondta Tanka László. Az író Wass Albert fiaival együttműködve indította a könyvkészítést. Milyen ember volt? Hogyan viselkedett? Mit szeretett enni? Kik voltak a szerelme? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a szerző.

Fotó:  Szvorák Emese

Az összeállításban mintegy 150 interjút készítettek gyerekeivel, barátaival, ismerőseivel, hogy bemutassák Wass Albert és művei hatását szerte a nagyvilágban. „A könyv segít megismerni és közelebb hozni hozzánk az írót, aki töretlen hittel vallotta magát embernek és magyarnak. A könyv melléklete tartalmazza azt az egyórás portréfilmet, „Fenyőktől a pálmafákig” címmel, melyet az író floridai otthonában készített és magánbeszélgetései sorozatából állított össze Szalay Róbert”- tette hozzá Tanka László. Az érdeklődők ebből is ízelítőt kaptak.

Fotó:  Szvorák Emese

Érdekes rész volt, amikor az író visszaemlékezett arra az esetre, amikor a román katonák rálőttek a családi házában. A szerző kiemelte: Wass Albert fiaival kezdeményezték, hogy Amerikában emlékművet vagy emlékszobrot emeljenek a számára. Majd díszoklevéllel köszönte meg Mede Ferenc példamutató munkáját, melyet a magyarság összefogásának erősítéséért, a magyar értékek népszerűsítése érdekében végez.

Fotó:  Szvorák Emese

A családias hangulatú összejövetelt a felolvasóest tette meghittebbé, melyen Wass Albert költeményei és regényrészletei hangzottak el.

emlekest6.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.