2019. február 23., 19:45

Wass Albert emlékest Érsekújvárban

A Nobilitas Carpathiae immár 8. alkalommal szervezte meg a Wass Albert emlékestet. Berényi Gita szervező elmondta, meghitt versünnep volt az est, ahol együtt szavalt és zenélt idős és fiatal, melynek végén mindenkire hullt az ősi erdélyi áldás színes szappanbuborékok formájában.

wassa-1-bokor.jpg
Médialapozó

A világban már 12. éve tartanak szépirodalmi esteket, sőt 24 órás felolvasásokat Wass Albert és más költők műveiből. Az idén 59 helyszínen – a tengeren túlon, Angliában, Erdélyben, Kárpátalján, Magyarországon. Természetesen a Felvidéken is, ahol az idén Érsekújvár mellett Naszvad is bekapcsolódott az ünneplésbe.

Berényi Gita szervező
Berényi Gita szervező

Mint mindenhol, itt is a Himnusz eléneklésével vette kezdetét az est.

Berényi Gita tolmácsolta Hegedűs András Gergely köszöntését, amelyet mind az 59 helyszínen felolvastak. A köszöntés írója arra biztatott, hogy Wass Albert szavaival élve

váljunk újra nemzetté, ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem hogy ki mennyi szépet és jót tud cselekedni a magyar közösségekért.

Szépen fogyott az Örökségkönyv, Wass Albert szellemi hagyatéka a Kárpát-medencében és a nagyvilágban
Szépen fogyott az Örökségkönyv, Wass Albert szellemi hagyatéka a Kárpát-medencében és a nagyvilágban

„Kívánom, hogy minél több kinccsel gazdagodva, új kapcsolatokkal és közösségi tervekkel térhessünk haza” – hangsúlyozta írásában Hegedűs A. Gergely.

Ezt követően három blokkban Ady Endre, Radnóti Miklós és Wass Albert versei hangzottak el.  

A Berényi Gita, Csémy Éva, Demo Andrea és a fiatal Bombicz Ferenc által előadott versek meghittségét csak fokozta a színpad hangulatos beállítása, a hátteret adó három Csémy Éva festmény sejtelmes kisugárzása, és a versek közti átmenetet segítő az ősi hangszerek hangja.

Ördög Zsófia
Ördög Zsófia

A fiatalok – Ördög Zsófia, Ozsvald Tamara, Ozsvald Damian és Zsapka Virág is megörvendeztették az egybegyűlteket nagy átéléssel előadott szavalataikkal.  És mivel a zene és irodalom kapcsolata ősidőktől való, két előadó - Tóth Lehet és Sidó Szilveszter megindító énekét és gitárjátékát is élvezhettük.

A közönség együtt énekelt a zenészekkel, egy hölgy kedvenc versét Ady: Őrizem a szemed című megunhatatlan költeményét is elszavalta, és azzal az ősi erdélyi áldással búcsúztunk…”S míg újra találkozunk, hordozzon tenyerén az Isten.”

wassa-1-bokor.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.