2013. március 20., 12:48

Viszockijra emlékeznek Budapesten

BUDAPEST. A 75 éve született Vlagyimir Viszockijra emlékeznek csütörtök este hat órától a budapesti Orosz Kulturális Központban.

A rendezvényen bemutatják Viczai Péter Viszockij körút című, orosz nyelvű kötetét, Horányi László színművész pedig Viszockij-dalokat ad elő.

Viczai Péter Viszockij-kutató elmondta, hogy a Hungarovox kiadónál megjelenő könyvét Vlagyimir Viszockij emlékének szentelte, hiszen a költő-színművész-dalszerző idén lenne 75 éves. A könyv az elmúlt években írt cikkeinek gyűjteménye - mondta el a szerző, hozzátéve, hogy az írások főként a Magyarországon megjelenő, orosz nyelvű Orosz Kurírban voltak olvashatók.

"Az írások nem kizárólag Viszockijról szólnak, az orosz kultúrával, irodalommal, az orosz-magyar kulturális kapcsolatokkal, az orosz nyelv magyarországi helyzetével foglalkoznak" - mutatott rá Viczai Péter, kiemelve, hogy 226 oldalas könyv előszavát Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke írta.

A kötet egy teljes fejezete szól az orosz színész-költő-zeneszerzőről. Szóba kerülnek például Viszockij verseinek magyar nyelvre fordításának nehézségei, a róla szóló 2011-ben készült film, afrikai szereplései, valamint többen nyilatkoznak is róla, például az ismert orosz költő, Leonyid Volodarszkij - emelte ki Viczai Péter. Megjegyezte: a könyv célja, hogy erősödjenek az orosz-magyar kulturális kapcsolatok.

A magyar nyelven zajló rendezvényen Demeter Judittal, a költő magyarországi tolmácsával Marosi Lajos műfordító beszélget. Az estet koncert zárja, amelyet Horányi László ad Viszockij dalaiból.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.