Villámcsődület Somorján a magyar költészet napján

Szabados Kati 2018. április 12., 11:20

Pár perc alatt több mint 600 ember gyűlt össze a somorjai Városi Művelődési Központ előtti téren április 11-én, a magyar költészet napján. Óvodások, iskolások, gimnazisták szavalatát, énekét hallva egyre több és több járókelő állt meg kíváncsian: Mi történik itt?

Fotó: Szabados Kati

Két óvodányi kisgyerek egyszerre szavalta Kulcsár Ferenc Kicsi ének című versikéjét.

„Én még olyan kicsi vagyok,

dióhéjban elalhatok.

 A sötéttől nem félek ám,

velem alszik mákszem babám. ...“

Az első produkció után fellélegezve, mosolyogva énekelték a Bóbitát Weöres Sándortól.  Annál is inkább, mert ebbe már nemcsak a nagyobb gyerekek segítettek be, de felnőtt zenészek, énekesek is bekapcsolódtak. Később az alsó tagozatos kisdiákok szavalata következett, majd újra felcsendült a zene, és az arra járók megkérdezték egymástól: Mi történik itt? Majd szépen beálltak a többiek mellé, hiszen gyönyörűen sütött a nap, nem siettek úgyse annyira, a sok gyerek pedig már újra énekelt. A gyönyörű dallamú énekelt verset Tóth Elemér Megmaradni című költeménye követte a felnőtt létet ízlelgető kamaszok előadásában. 

Fotó: Szabados Kati

 A verskórust Bródy János: Ha én rózsa volnék című dalának eléneklésével zárták volna, de mivel az ének után még senkinek se volt kedve megmozdulni, a gitárosok újra a húrok közé csaptak. Sok torokból, vidáman szállt, hogy: „Jó, jó, jó, jó, de jó nekem!” Ezután szépen, sorban, ahogy jöttek, elmentek az óvodások, alapiskolások, gimnazisták, elsétáltak a járókelők, összepakolt a zenekar. Néhányan még kicsit álltak a téren, beszélgettek, vagy csak dúdolták magukban az utolsó dallamokat. Azután mentek tovább a dolgukra.

Nem is biztos, hogy mindenki tudta: a magyar költészet napját ünnepelte itt ez a sok gyerek és felnőtt. Akár tudták, akár nem, egy biztos: A versek ezen a napon „kimentek” a könyvek lapjairól az utcára és beférkőztek egy kicsit a lelkekbe. Közelebb kerültek az emberekhez, akik hallották, de a szavaló, éneklő gyerekekhez is.

Képgalériánk:
Fotó: Szabados Kati

Tóth Elemérre és Kulcsár Ferencre emlékeztek

A somorjai villámcsődületet és verskórust a somorjai Városi Művelődési Központ, a Csemadok Somorjai Alapszervezete és az Aranymetszés – Somorja Kultúrájáért Polgári Társulás rendezte meg április 11-én 11 és 12 óra között. Közreműködtek a somorjai Duna utcai és az Iskola utcai óvoda, a somorjai Corvin Mátyás Alapiskola, a Tejfalusi Alapiskola, a somorjai Madách Imre Gimnázium, a Csali lánykórusa, Nagy Myrtil, Kovács Koppány, Csető Júlia, Turtev Erik és Baráth László. Az idei Verskórust Tóth Elemér és Kulcsár Ferenc emlékének szentelték.  A magyar költészet napját Somorján este a művelődési központban fellépő Kor-Zár verséneklő együttes előadása zárta.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS