2018. szeptember 14., 15:47

Vers az utcán – író-olvasó találkozó Lackfi Jánossal Füleken

A Füleki Vármúzeum szeptemberi író-olvasó találkozójának vendége Lackfi János, a József Attila-, Illyés Gyula-, Déry Tibor- és Prima Primissima-díjas magyar író, költő, műfordító és tanár volt. A népszerű íróval szeptember 13-án találkozhattak az érdeklődők a Városi Könyvtárban.

lackfi4.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Szvorák Emese

Az irodalmi délután címe és vezérmondata a Vers az utcán volt, avagy hogyan jutunk el a mindenki lába előtt heverő témától a "végtermékig"? Az író a régi korok költeményeitől kezdve egészen a jelenkori internetes versfaragással és nyelvi furcsaságokkal foglalkozott.

Lackfi a találkozót rövid bemutatkozással kezdte. Elmondta, hogy hat gyermek és három unoka büszke édesapja, illetve nagyapja. Hozzátette továbbá, hogy a költészet is ugyanolyan tevékenység, mint bármely más. Az ihlet sem hever mindig az ember lába előtt, így javarészt a mindennapi életből merít ötleteket verseihez. A közönség nem kis örömére a költő több kötetéből is felolvasott.

A Szilágy Örzsébet e-mailjét megírta címűben aktuális problémát, a kétlakiságot, a külföldön való munkavállalást, ingázást ölti rímekbe, és azt, hogyan viszonyulnak a különféle generációk a mai telekommunikációs eszközökhöz. Mindezt persze a tőle megszokott humorral fűszerezve. Szerelmi líráinak ihletője felesége, Júlia. Az Emberszabás című kötete a 23. házassági évfordulójukra írt 23 hosszú verséből állt össze, ami végül 25 tétellé egészült ki. Szerelmükről szól például a DNS- teszt, a Hány asszony lakik kedvesemben?, vagy a Te is, én is című alkotások. Lackfi János különböző költők stílusában előadta a „Cirmos cica haj” című gyermekvers átiratát. Így a közönség megismerhette, hogy írta volna meg Csokonai, Berzsenyi, Kosztolányi, Ady sőt Kassák Lajos is. Végül pedig a napokban megjelenő, Levágott fül címet viselő regényből adott ízelítőt.

A jelenleg Zsámbékon élő költő egyaránt ismert a felnőttek és a gyermekek körében, mivel mindkét korosztályt érintő, jó néhány könyve jelent már meg. A tévénézők többek között a Lyukasóra ismeretterjesztő irodalmi sorozat műsorvezetőjeként ismerhették meg. Több éven keresztül tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, 1997-98-ban a Magyar Pen Club titkára, valamint 2013-ban az Európai Unió által meghirdetett Polgárok Évének nagykövete volt. Nagy sikert aratott a Milyenek a magyarok? című, 2012-ben megjelent publicisztikai kötete, melyet a Milyenek MÉG a magyarok?, a Három a magyar igazság, valamint a sorozat zárókötete, az Egy a ráadás követett.

Fotó:  Szvorák Emese

lackfi4.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.