2019. június 5., 12:57

Véget ért a X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny

Ünnepélyes díjátadással zárult a jubileumi, X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntője, amelynek a rozsnyói történelmi városháza adott otthont.

img_7028.jpg
Galéria
+27 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A június 3-4. között zajló verseny második napján a 3., 4. és 5. kategória versenyzői mutatták be tudásukat, a többi résztvevőre eközben számos kísérőprogram várt. Korpás Éva és zenekara Libidaridom című lemezének bemutatóját követően következett a díjátadás.  Az idei, jubileumi verseny eredményei ITT érhetők el.

Varga Norbert, a Hagyományok Háza Hálózat munkatársa, a verseny szakmai vezetője és a zsűri elnöke a díjkiosztón úgy fogalmazott, régen olyan volt a társadalom, amikor az emberek együttműködtek, a maiban viszont már inkább vetélkednek, s ez a vetélkedés a mindennapjaink része lett. Mint mondta, a népmesemondó versennyel úgy szeretnék összekötni a régi világot a maival, hogy az együttműködést erősítsék. „A kollégákkal úgy gondoljuk, ez az együttműködés az egymásra való odafigyelésben rejlik, és ezt tudták jobban a régiek. Nem voltak jobbak vagy rosszabbak, mint mi, csak egy olyan világban éltek, amikor még sokkal jobban tudtak egymásra figyelni” – fejtette ki hozzátéve, ehhez alkalmak kellettek régen, és kellenek ma is, a népmesemondó verseny pedig egy ilyen alkalom.

Fotó:  Fábián Gergő

„Szerintünk az egymásra való odafigyelés nagyon fontos a mai világban. Nagyon örülünk, hogy tudtunk figyelni egymás étkeire, arra, hogy mi, felvidéki magyarok milyen sokszínűek vagyunk, milyen sokszínű a tájnyelvünk, a kultúránk, a viseletünk. Mindnyájan, közösen tettünk egy nagyon fontos dolgot azért, hogy az örökségünknek, a hagyományunknak ezt a szóbeli részét, meséket, mondákat, történeteket közösen megőrizzük” – mondta Varga Norbert.

Miután a versenyzők átvették az elismeréseket, Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a verseny főszervezője köszönetet mondott minden résztvevőnek, illetve azoknak, akik a szakmai és a szervezési hátteret biztosították. „Azt kívánom, hogy folytassák ezt a munkát, hogy ezekekkel a gyerekekkel és ezekkel a mesékkel minél több helyen, minden település ünnepélyén találkozzunk, mert az a lényeg, hogy ne csak a versenyben, hanem azon kívül is, a mindennapi életben is elhangozzanak mesék” – mondta Huszár László. Végezetül a Csemadok Országos Tanácsa, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a társrendezők nevében meghirdette a jövő évi, XI. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt.

img_7028.jpg
Galéria
+27 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.