2011. június 8., 06:37

Vége a nagy utazásnak

PÁRIZS. Nyolcvanhét éves korában elhunyt Jorge Semprún spanyol író, egykori kulturális miniszter - közölték a családtagok és a spanyol kulturális tárca.

Az írót kedd este párizsi otthonában érte a halál. Semprún franciául írt, de következetesen spanyolnak vallotta magát, 1988 és 1991 között spanyol kulturális miniszter volt.

A spanyol polgárháború után Franciaországba menekült. 1943-44-ben bekapcsolódott a francia ellenállási mozgalomba, de elfogták és a buchenwaldi lágerben tartották fogva. Ezekből az élményekből született világhírű regénye, A nagy utazás (1963).

1945-től a Franco-rendszer bukásáig ismét Franciaországban élt, azután visszatért hazájába. Közben, 1945-64 között tagja volt a spanyol kommunista pártnak, de hamarosan konfliktusba került a mozgalommal, s végül kizárták. Innen ered másik nagy témája, a kommunizmus eszméinek és módszereinek csődje a Nyugat baloldali mozgalmaiban (a téma legismertebb feldolgozása A háborúnak vége című Resnais-film forgatókönyve).

Semprún, aki 1988 és 1991 között spanyol kulturális miniszter volt, számos irodalmi kitüntetés birtokosa.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.