2019. július 10., 18:03

Várhosszúrétre költözött Pósa bácsi szerkesztősége

A Pósa Lajos Társaság jóvoltából a várhosszúréti Kézműves Gyermektábor résztvevői is megismerkedhettek Pósa Lajos munkásságával, verseivel. A népszerű meseíró és költő halálának 105. évfordulója alkalmából pedig megnyílt a magyar gyermekirodalom klasszikusának életét bemutató vándorkiállítás, amelyet július végig lehet megtekinteni a településen.

img_1836.jpg
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás

Az immár 18. alkalommal megtartott Kézműves Gyermektábor központjában idén is főként a kézműves foglalkozások (bőrözés, fafaragás, kosárfonás, drótozás, szövés, fazekasság és agyagozás) állnak, de a szervezők emellett igyekeznek kulturális programokat is biztosítani a lurkóknak.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A tábor első napján Pósa bácsi szerkesztősége címmel tartottak gyermekfoglalkozásokat a helyi Kézműves Ház udvarán. A foglalkozáson Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság elnöke szólt pár szót a költőről és olvasott fel műveiből. A figyelmesebbek a Benedek Elek és Pósa Lajos által szerkesztett Az Én Ujságom című gyermeklapban megjelent mesékkel, versekkel, dalokkal, találós kérdésekkel és rejtvényekkel is megismerkedhettek. Páko Mária gitároktató pedig megzenésített Pósa versek eléneklésére tanította a gyerekeket.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Nagy György, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke az idei tábor üde színfoltjának nevezte a Pósa Lajos Társaság programját hozzátéve, hogy a jövőben is szívesen teret adnának hasonló foglalkozásoknak a tábor keretén belül.

Az eseményhez kapcsolódóan nyílt meg Várhosszúréten a Pósa Lajos munkásságát bemutató vándorkiállítás, amit a Buzgó vendéglő udvarán található régi kultúrházban tekinthetnek meg az érdeklődők.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A Gömöri Fotóklub és a Pósa Lajos Társaság tárlata Pósa Lajos halálának 100. évfordulója alkalmából készült 2014-ben. Létrejöttét a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma, a Gömör-Kishonti Múzeum és magángyűjtők is segítették. A nagy érdeklődésre való tekintettel az elmúlt öt évben már csaknem félszáz helyszínen bemutatták, legutóbb éppen Bécsben volt látható. A majd 40 tabló a költő és lapszerkesztő életútját szemlélteti, s írói pályája főbb állomásai és az azokhoz kapcsolódó érdekességek elevenednek fel rajta.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Öt évvel ezelőtt Praznovszky Mihály irodalomtörténész Mikszáthot idézte Pósa Lajos halálának századik esztendejében, mondván: A házasságot hét tél, hét nyár próbálja ki, a nagyságot száz tél, száz nyár. Üzenjük innen, Várhosszúrétről, Gömörből, hogy ma itt a gyermekek Pósa verseket énekeltek és szavaltak. Pósa életműve tehát kiállta a 105 éves próbát is

- mondta a megnyitón a Pósa Lajos Társaság elnöke, majd szavainak súlyt adva a résztvevők együtt énekelték el a Magyar vagyok c. megzenésített verset.

A kiállítás július végéig marad Várhosszúréten, így a Gömöri Kézműves Népművészeti Fesztivál és az ahhoz kapcsolódó kirakodó vásár ideje alatt is megtekinthető lesz.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A Gömöri Kézművesek Társulásának további nyári programjairól itt olvashat.

img_1836.jpg
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.