2019. november 23., 18:49

Vadócba rózsát oltottak, immár huszadszor

Húsz évvel ezelőtt Szalay László királyhelmeci plébános gondolt egy merészet, és a városban egykor egyházi szolgálatot teljesítő pap-költő, Mécs László emlékére létrehozta a Mécs László Szavalóversenyt. Azután a plébános urat Királyhelmecről Nagyidára helyezték, ám Takács István pedagógus a szavalóverseny folytatását magára vállalta. Idén november 23-án huszadik alkalommal tartották azt meg a Helmeczy Mihály Alapiskola épületében.

a-legkisebbek.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Mivel a rendezvény kerek évfordulóját ünnepelte, azért a rendezők szerették volna azt még emlékezetesebbé tenni, ehhez a várostól, illetve a Bethlen Gábor Alaptól kértek anyagi támogatást. Így tudták megengedni maguknak, hogy ne csak a résztvevő gyerekeket, hanem azok felkészítő pedagógusait is megjutalmazzák egy kis emlékkel.

Ahogyan azt portálunknak Takács István elmondta: amikor átvette a verseny szervezését, némi módosítással is élt: azóta az alapiskolások nemcsak alsó- és felső tagozatra bontva két kategóriában szerepelnek, hanem 4 kategóriába sorolta őket, hogy egyrészt több győztest hirdethessenek, másrészt a zsűri helyzetét is megkönnyítsék. A verseny feltétele alapiskolások esetén az volt, hogy az előadott költemény Mécs László alkotása legyen, vagy egy határon túli magyar szerző műve, esetleg bibliai témájú, istenkereső, hitvalló költemény. A középiskolások és felnőttek esetén ugyanakkor kötelező volt a versenyzőknek Mécs László-verset előadni.  A produkció nem lehetett hosszabb öt percnél!

A 3. és 4. osztályosok
Fotó:  Zsebik Ildikó
A 3. és 4. osztályosok

Idén 61 fiatal jelentkezett a megmérettetésre, és nemcsak a Bodrogköz iskoláiból, hanem Kisvárdáról, Buzitáról és az Ung-vidéki Vajánból is érkeztek versenyzők.

Sajnos, felnőttek nem jelentkeztek, ezért a VI. kategória versenye  idén elmaradt. A zsűriben nemcsak hazaiak, hanem magyarországi szakemberek is helyet kaptak: Bajusz Erdélyi Noémi személyében a Hegyalja Tv hírbemondója és szerkesztője, illetve Lóczi Tamás sátoraljaújhelyi pap.

Az  első kategóriában Mihalčík Viktor bizonyult a legjobbnak, a második kategóriában Balogh Dávid, a harmadikban Dobos Emma, a negyedikben Képes Lóránt, míg a középiskolások között Király Anna Leila. Minden kategóriában egy-egy különdíjat is osztottak.

Szabó Nándor, Bajusz Erdélyi Noémi, Lóczi Tamás, Mihályi Molnár László és Takács István
Fotó:  Zsebik Ildikó
Szabó Nándor, Bajusz Erdélyi Noémi, Lóczi Tamás, Mihályi Molnár László és Takács István

Az utolsó kategóriát a zsűri egyik tagja, Mihályi Molnár László különösen erősnek nevezte, ezért saját kedvenc versenyzőjének, Korbács Bálintnak a szavalóverseny emlékére egy Efezoszból hozott követ ajándékozott. Hasonló ajándékkal lepte meg Szalay Lászlót is a 20 éven át tartó elnöki szolgálatáért.

Ami az ajándékozást illeti, minden versenyző kapott egy bögrét a költő arcképével, hozzá egy csomag zöld teát rózsabimbóval, emlékeztetve a verseny mottójára: Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld. Ezen kívül a részvételért járt még egy könyv és egy csoki, illetve az első három helyezettnek egy-egy újabb értékes könyvjutalom.

IV. kategória
Fotó:  Zsebik Ildikó
IV. kategória

A díj kiosztása után Szalay atyát arra kértük, értékelje a jubileumi versenyt:

A versenyzők évről évre jobbak, dinamikus fejlődést vélek felfedezni. Ráadásul az érdeklődés sem csökken a verseny iránt. Idén az középiskolások  kategóriájában már csak nüanszok döntöttek a győztesről.”

Az atya mellett Mihályi Molnár László is csaknem minden versenyen jelen volt, ezért az ő véleményére is kíváncsiak voltunk:

„Számomra ez a szavalóverseny inkább ünnep, mintsem verseny. Egyedi a hangulata. Volt, hogy magam is hoztam szavaló gyerekeket, akik mindig szívesen jöttek. A középiskolások mai versenyét egyszerűen kiválónak nevezném. Annak is örülök, hogy Mécs László költészete lassan-lassan méltó helyére kerül”.

A középiskolások
Fotó:  Zsebik Ildikó
A középiskolások

S vajon várható-e valami újdonság a XXI. Mécs László Szavalóversenyen? – kérdeztük végül a szervezőt, Takács Istvánt.

„Egyelőre semmi biztosat sem mondhatok, de megfordult már a fejemben: jó lenne bevonni az óvodásokat is valamilyen módon a versenybe, esetleg létrehozni a megzenésített Mécs László-versek kategóriáját” – válaszolta.

 

a-legkisebbek.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.