Ünnepeljük a magyar költészet napját a naszvadi Mécsvirág Irodalmi Körrel! - VIDEÓVAL

2021. április 11., 07:42
Nagy Miskó Ildikó

A Csemadok Naszvadi Alapszervezete mellett működő Mécsvirág Irodalmi Kör a világjárvány miatt, idén rendhagyó módon emlékezik meg a magyar költészet napjáról. Tagjai az alábbiakban közzétett online összeállításukkal mintegy a gyurcsói kérdésre is keresik a választ: „A vers e tájon visszhangra talál, ha szétkiáltjuk anyánk nyelvével, hogy élünk...?“.

Fotó: Csemadok Naszvadi ASZ
Csontos Erzsébet, a Mécsvirág Irodalmi Kör elnöke

„Az irodalmi körünk nemrég ötödször csatlakozott a világ magyarságát immár 14 éve összekötő eseményhez, a Wass Albert Felolvasó Maratonhoz. Ezt a járványhelyzetben csak online módon tehettük, s a videó-felvételt közzétettük a Csemadok-alapszervezetünk facebookos oldalán. Normális időszakban a felolvasó maratont és a magyar költészet napja alkalmából készített ünnepi műsorunkat is vagy a naszvadi kultúrházban, vagy a Csemadok-székházunkban tartottuk meg. Sajnos, az utóbbi rendezvényünk tavaly, a járvány kezdetén egyáltalán nem valósult meg. Most pedig elhatároztuk, hogy hiánypótlásként legalább egy online összeállítással meglepjük a magyar költészet híveit“ – tájékoztatta portálunkat Csontos Erzsébet, a Mécsvirág Irodalmi Kör vezetője.

Ünnepeljük a magyar költészet napját a naszvadi  Mécsvirág Irodalmi Körrel!
Fotó: Csemadok Naszvadi ASZ
Vecsey Lajos az ünnepi versfüzér egyetlen férfi szereplője

Azt is elárulta, hogy biztonsági okokból mellőzték a tagok személyes találkozását és egy hosszabb irodalmi műsor egyidejű betanulását, ahelyett közülük tizenketten (Csontos Erzsébet, Mátyus Mária, Szabó Veronika, Szlávik Gyöngyi, Hengerics Márta, Balogh Rebeka, Patasi Mária, Dézsi Rebeka, Simonics Tímea, Vecsey Lajos, Bódis Irén, Pém Bódis Aurélia) egy-egy olyan verset választottak be az alkalmi online összeállításba, ami a szívükhöz közelálló, s a hallgatóság lelkét is megérintheti, illetve üzenet értékű lehet. Ez alkalommal az idősebb tagjaik szerepelnek, mivel a máskor szintén aktív ifjakat mostanában nagyon leterheli a távoktatás.

A hallgatóinktól elnézést kérünk azért, hogy ez nem stúdiófelvétel minőségű, ahelyett a verseket egyenként a Csemadok-székházunk tánctermében olvastuk fel. A 37 perces videó-felvételt pedig az alapszervezetünk egyik ifjú vezetőségi tagja, Holec Ákos készítette.”

„A műsorban Reményik Sándor 3, valamint József Attila, Weöres Sándor, Wass Albert, Dsida Jenő, Juhász Gyula, Gyurcsó István, Lovag Erdős Anna, Tihanyi Tóth Kinga és nem utolsó sorban az alapszervezetünk nemrég elhunyt sokoldalú tagja, Németh Gyula 1-1 műve kapott helyet“ – ecsetelte a részleteket Erzsike.

Ünnepeljük a magyar költészet napját a naszvadi  Mécsvirág Irodalmi Körrel!
Fotó: Csemadok Naszvadi ASZ
Dézsi Rebeka Németh Gyula Tépett gyökérrel című művét mondta el.

Hangsúlyozta: nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy Becse Szabó Ilona operaénekes, a helyi iskolaigazgató felesége is elvállalta a közreműködést. Ő Juhász Gyula megzenésített Testamentumát, a Kormorán együttes Három harang című dalát és a Nyomorultak című musicalből Fantine dalát énekelte el, ekképp színesítve a műsort és emelve annak színvonalát. Az összeállítás portálunkon kívül a Csemadok Naszvad elnevezésű facebookos oldalon is megtalálható.

A magyar költészet napját a magyarlakta területeken 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ezen alkalomból minden évben világszerte irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költő-olvasó találkozókkal... tisztelegnek a magyar líra előtt.

A pandémia idején ehhez hasonlóan több más rendezvény is átkerült a virtuális térbe. A lényeg, hogy a vers és annak szeretete tovább éljen, s ez az ünnep se merüljön feledésbe!

Kövesse facebook oldalunkat is!