2018. november 24., 08:49

Több mint húszmillió forintért kelt el Fekete István Tüskevár című regényének eredeti kézirata

A kikiáltási ár többszöröséért, 21 és fél millió forintért kelt el Fekete István: Tüskevár című regényének eredeti, tintával írt kézirata a Múzeum Antikvárium 33. árverésén pénteken Budapesten.

tuskevar-cimlap.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Archívum

Fekete István 1957-ben kiadott legendás ifjúsági regényének kikiáltási ára kétmillió forint volt, az eredeti ár többszörösét egy magánember ajánlotta a liciten - tájékoztatta az MTI-t Antal Károly, az antikvárium vezetője.

Az aranyfestékkel, vászonkötéssel ellátott szöveget az író 1956. június 29-én kezdte írni. Ahogy az eredeti kézirat első oldalán olvasható, a regény Matula iskolája címmel jelent volna meg, de a címet az író áthúzta és a ma ismert címre írta át.

Az 1970-ben elhunyt író legnépszerűbb ifjúsági regényét, valamint annak folytatását a Téli bereket a Kis-Balatonnál írta. Az eredeti kézirat 408 sűrűn teleírt A/4-es oldalt foglal magába. Antal Károly elmondta, hogy a szöveg az író javításaival, teljesen tökéletes állapotban és hiánytalanul került árverésre.

A kéziratot Fekete István is nagy becsben tartotta, valószínűleg ő maga, sajátkezűleg kötötte be - mondta.

A regényből nagyon sikeres tévéfilmsorozat is készült.

A Kis-Balaton élővilágát talán legérzékletesebben bemutató munkát az író hagyatékát gondozó férfi, Fekete István 94 éves unokaöccse adta be a Múzeum Antikvárium árverésére - mondta el Antal Károly.
 
A férfi elmesélte, hogyan került a birtokába a kézirat: "1983-ban Fekete István sírjánál, a Farkasréti temetőben találkoztam az özvegyével, Edith asszonnyal. Meghívott magához, később jó kapcsolat alakult ki köztünk. Ő derítette ki azt is, hogy rokonságban vagyok a férjével. Így jutottam hozzá a Tüskevár kéziratához. Ezen kívül egy papírvágót és egy műanyag turista ivópoharat őrzök tőle. Előbbit A koppányi aga testamentuma írása után kapta ajándékba még a 30-as években."
 
Fekete István távoli rokona, a kézirat volt birtokosa
Fekete István távoli rokona, a kézirat volt birtokosa
Fotó:  MTI
 
2014-ben egyébként Keszthelyen megnyitották a Tüskevár panoptikumot, a Matuláriumot.
 
A Matulárium
A Matulárium
Fotó:  Archívum
tuskevar-cimlap.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.