Terrorista kapta a baszk irodalmi díjat

hirek.sk 2011. október 04., 11:31
MADRID. Egy 25 éve szökésben lévő baszk szerzőnek, Joseba Sarrionandiának ítélték oda az egyik legjelentősebb baszkföldi irodalmi elismerését, de a vele járó pénzjutalmat csak akkor veheti át, ha feladja magát. Az írót terrorszervezethez tartozással vádolják Spanyolországban.

Az 53 éves Sarrionandia, az egyik legtermékenyebb és legolvasottabb baszkföldi szerző a baszk kormány 2010-re szóló irodalmi díját kapta a zsűri ítélete alapján.

A szocialista vezetésű baszk kormány elfogadta a zsűri döntését, és elismerte a díjazott "írói tehetségét", de a díjjal járó 18 ezer euró pénzjutalmat egyelőre visszatartja, és azt csak akkor adja át, ha az illegalitásban élő szerző "teljes mértékben rendezi helyzetét az igazságügyi hatóságokkal".

Sarrionandiát 1980-ban 22 év börtönbüntetésre ítélték, mert tagja volt az ETA baszk terrorszervezetnek, 1985-ben azonban sikerült megszöknie a San Sebastian-i börtönből úgy, hogy egy fogolytársával együtt elrejtőzött a börtönben koncertező zenekar nagy hangfalaiban. A moziba illő szökés egy dalt is megihletett Baszkföldön.

A zsűri szerint Sarrionandia komoly író, akiből idővel a baszk kultúra klasszikusa lehet. ETA-tagságát a mai napig nem tagadta meg.

Forrás: kultura.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS