2022. június 1., 19:49

Tanár úr kérem

Manapság kiveszőben lévő műfaj a karcolat, amelynek a 19. században a maga iróniával átszőtt rövidségével és szellemességével még állandó helye volt a napi sajtóban.

201712312043190.karinthy-salamon-rejto-head.jpg
A karcolat nagy mesterei: Karinthy Frigyes, Salamon Béla, Rejtő Jenő
Fotó: Archív felvétel

A műfaj meghonosodott a szépirodalomban is. Így született Karinthy Figyes tollából a még bő száz év után is eleven és kacagtató karcolatfüzér, a Tanár úr kérem.

Ki ne tudná felidézni Steinmannt, az osztály legjobb tanulóját, akivel a tanár már szinte érthetetlen félmondatokat vált, elidőzve egy csonkagúla szépsége fölött. Vagy a középiskolai létnek azokat a feledhetetlen pillanatait, amikor a felszabadult nevetés felülírja az idő egyhangú múlását, amit a Röhög az egész osztály szemetesládában megbújó Zajcsekje vált ki megállíthatatlanul.

A Tanár úr kérem örök tabló a felnőtté válás útján araszoló diákkorból, és tanulságos tükör a tanárnak, hiszen az eltelt évtizedek és a változó kulisszák ellenére is nagyon hasonló helyzeteket szül az élet a jelen középiskolájában is.

Megjelent a Magyar7 2022/22. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.