2011. április 15., 15:22

Találmányok hétvégéje Hódmezővásárhelyen

HÓDMEZÕVÁSÁRHELY. Több mint 60 alkotó mutatja be munkáját Hódmezővásárhelyen az Idea 2011 - Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállítás és vásár pénteken kezdődött háromnapos rendezvényén.

Nagy Zoltán, a szervező Ötlet Club 13 Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: szervezetük 1996 óta szervez hasonló találkozókat, ahol az ötletelők” bemutathatják, min dolgoznak. Sokan rendszeres résztvevői a programnak, de vannak olyanok is, akik csak időnként jelennek meg egy-egy újdonsággal. Általában 50-80 kiállítójuk van.

E hét végén Hódmezővásárhelyen mintegy 60 feltaláló újdonsága mutatkozik be. A legfiatalabb alkotó tizenhét éves, a legidősebb kilencven, de volt már olyan rendezvényük is, ahol négyéves "feltalálót" is üdvözölhettek.

A résztvevők az ország számos pontjáról származnak, így a helyiek mellett például a fővárosból, Nagykanizsáról, Barcsról, Pápáról, Veszprémből vagy Várpalotáról. Szép számmal érkeztek vendégek Szerbiából is, így például Péterváradról, Csacsakról, Óbecséről, Újvidékről, illetve Zimonyból. Mellettük a szlovákiai Hurbanovóból is jött egy alkotó.

Az idei ötletek, újdonságok, találmányok szinte az élet egész területét felölelik: a mezőgazdaságot, az építőipart, a gépipart, a gyógyászatot, az állatgyógyászatot, a képzőművészetet, a játékokat. Ez azt jelenti, hogy az egész család megtalálja a számára érdekes tárgyakat.

A látogatók megismerkedhetnek különböző alternatív hajtású kisjárművekkel, wc-ülőkébe épített személyi mérleggel, az ültetőkapával, vagy a vontatókötélrántás-csökkentővel. Találnak új megoldást a nedves falak víztelenítésére, a lakásban kialakítható játszótérre, kiderül, mi is a szélnándor, hogyan működik a zártkörű nyúltenyészet, és hogyan védhetőek az acélcsövek a korróziótól. Lesz makett ötletbörze, tojásdíszítés bemutatóval, kiderül, milyen a fonott díszüveg, és hogyan működik az egylábú billenőasztal.

A szervezet az ország számos pontján szervez hasonló rendezvényeket, hogy megismertessék az embereket a magyar találékonysággal, a legfrissebb újításokkal - mondta el a szervező egyesület elnöke.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.