Szlovákul is olvasható már Andrássy Ilona világháborús naplója

muzsa.sk | TASR 2019. október 11., 13:35

Elsősorban a női olvasókat szeretné megnyerni a Beszkidek Hadtörténeti Klub azzal, hogy szlovák nyelven kiadta az egyik legjelentősebb magyar nemesi családba tartozó Andrássy Ilona grófnő első világháborús hadinaplóját – mondta a TASR-nek Radoslav Turik, a klub tagja.

Iloncsi Fotó: archívum

Az „Iloncsi – Andrássy Ilona grófnő első világháborús naplója” című könyv betekintést enged a magyar arisztokrácia életébe, és abba, hogy hogyan változtatta azt meg a világháború. Andrássy Ilona például frontszolgálatra jelentkezett és nővérként szolgált – mondta a könyvről Turik. Ugyanakkor a szerelem is megjelenik a naplóban, ugyanis miután Ilona férje, Esterházy Pál elesett a frontot, annak legjobb barátjához ment feleségül.

Andrássy Ilona Andrássy Gyula grófnak, az Osztrák-Magyar kiegyezés utáni első miniszterelnöknek a lánya volt, naplójában leírja a mai Szlovákia keleti részén, a Kárpátokban zajló hadi eseményeket is, ami szintén érdekes lehet a szlovák olvasók számára.

Turik szerint nagyon komoly feladat volt a szlovák fordítás elkészítése.

A könyvet számtalan lábjegyzettel és az említett személyek életrajzi adataival kellett kiegészíteni, hogy érthető legyen a mai olvasó számára”

- magyarázta.

Andrássy Ilona naplóját, leveleit és a korabeli fényképeket a Cziráky-kastély felújítása közben találták meg egy befalazott rekeszben. A kéziratos hagyatékot több könyvben dolgozta fel a Magyarországi Kovács Lajos.

A hadtörténeti klub a következő hetekben több szlovákiai városban is bemutatja a könyvet, ez első könyvismertető csütörtökön (október 10.) volt a sztropkói kastélyban. A helyszínválasztás nem véletlen, Sztropkó környékén is harcolt az ezredével Esterházy Pál.

0 HOZZÁSZÓLÁS