Szivárványmuzsika a Felvidéki Kincsek között

Horváth Szomolai Andrea 2019. október 18., 19:18

A Felvidéki Kincsek sorozaton belül jelent meg a Szivárványmuzsika című ötlettár, amely a szolmizáció óvodai bevezetéséhez nyújt gyakorlati segítséget. A kiadvány a zene megszerettetéséhez, a zeneértés alapjainak lerakásához kínál útmutatást, hiszen a zene az óvodai érzelmi nevelés egyik legfontosabb alapeszköze.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Szivárványmuzsika című kiadvány Dudás Ildikónak, a komáromi Bóbita Óvoda óvónőjének szerzeménye, a Comenius Pedagógiai Intézet gondozásában és kiadásában jelent meg 2019 októberében, első alkalommal az Óvodapedagógusok Országos Konferenciáján mutatta be a sorozatszerkesztő, Markovics Tímea.

Kodály Zoltán öröksége az az egyetemes kincs, amely a felvidéki magyar óvodák legnagyobb erőssége kell, hogy legyen. A zene segítségével kibontakozik és alakul az óvodás gyermek személyisége, éppen ezért döntött az intézet úgy, hogy támogatja a felvidéki magyar pedagógusok szakmai továbbképzéseit. Az elmúlt három évben komoly figyelmet fordítottak az óvodapedagógiára, az óvodapedagógusok szakmai tudásának megerősítésére, hiszen az óvodában dől el minden.

Képgalériánk:
Markovics Tímea a kiadvánnyal Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Markovics Tímea elmondta, az óvónőkkel való munkája során rengeteg népi kincset fedezett fel, és úgy gondolta, eljött az ideje annak, hogy ezeket kézzelfogható formában, csokorba szedjék. Így született meg a Felvidéki Kincsek kiadványsorozat első kötete, a Szivárványmuzsika.

„Ildikó nagy szeretettel és örömmel vezette be csoportjában a relatív szolmizációval való ismerkedést. Ehhez segítségül hívta a szivárvány színeit, különféle segédeszközöket készített és a mindennapok részévé tette a szolmizálást. Összegyűjtötte azokat az ötleteket, amelyek kézjelek és a szivárvány színei által lehetővé tették a szolmizálást, bevezetik a ritmussal való játékot, segítik a viszonylagos intonációs tisztasággal való éneklést” – mesélt a kiadvány megszületéséről Markovics Tímea portálunknak.

A Szivárványmuzsika ötlettár olyan játékokat és tevékenységeket mutat be, amelyek a gyermekeket a zene világába repítik, és amelyek gazdagítják az óvónő eszköztárát. Gazdag kottagyűjteményében a legkedveltebb gyerekdalok szerepelnek, mint például a Ciróka, maróka, a Gólya viszi a fiát, vagy a Lepke, szállj a tenyeremre. A gyűjtemény beszél a szivárványszínű segédeszközökről, amelyeknek az az előnye, hogy nem kell megvásárolni őket, hanem a hangszereken kívül saját kezűleg elkészíthetőek.

Október és november folyamán hat felvidéki helyszínen kerül sor a kiadvány bemutatására, saját élményű zenei foglalkozásra. Markovics Tímea reméli, hogy Ildikó példája ragadós lesz, hogy másokban is felébred a vágy, hogy gazdagítsa a Felvidéki Kincsestár sorozatát.

Október 18-án Dunamocson zajlott le a Szivárványmuzsika-nap. Október 23-án, szerdán Nyárasdon és Felsőpatonyban folytatódik a zenés játék.

0 HOZZÁSZÓLÁS