2013. március 30., 14:50

Szerelmi memoárt írt Kati Marton

WASHINGTON. Memoárt írt a magyar származású amerikai újságíró, Kati Marton. Legújabb könyve valójában szerelmeinek története.
Kati Marton fordulatokban gazdag életének szinte minden fontos eseménye Párizshoz kötődik: ott járt egyetemre 1968-ban, ott szövődött romantikus kapcsolata első nagy szerelmével, gyermekei apjával, Peter Jenningsszel, a közismert amerikai tévés újságíróval, válása után pedig ott alakult barátsága mély és tartós szerelemmé későbbi férjével, Richard Holbrooke amerikai diplomatával.

Holbrooke halála után ebben a számára egyszerre idegen és varázslatosan otthonos városban küzd a veszteség fájdalmával és keresi az újabb lehetőségeket. Regényszerűen izgalmas könyve megejtően személyes korrajz, a ma már történelminek minősülő események sűrűjében élő újságíró, író és diplomatafeleség hiteles „tudósítása” diáklázadásról, háborúkról, ismert és kevésbé ismert közszereplőkről, a világpolitika hétköznapjairól.

Hatodik könyvének bemutatóján elmondta: bár nagyon szeret magyarul beszélni, egyre kevesebb lehetősége van rá. Szülei már nem élnek, Párizsban élő nővérével pedig egy keveréknyelvet használnak, amelyben vegyesen szerepelnek angol, francia és magyar kifejezések. Könyvének magyar fordítását a bemutató reggelén olvasta először, és elsírta magát. Fájdalmas volt írni, emellett ez az első olyan könyvem, amelyben önmagamról, intim titkaimról írok – magyarázta az újságíró.

Saját bevallása szerint műve leginkább egy hosszú levélhez hasonlítható, amelyet egy barátjának címzett. Nem érdemes úgy memoárt írni, hogy az ember nem őszinte, ez pedig nem könnyű feladat – fogalmazta meg a Kossuth Rádiónak Kati Marton. Elmondta: második férje halála óriási csapás volt számára. „Most próbálom újra kitalálni az életem” - vallotta meg.

Arról is beszélt, hogy először van egyedül, de túl fiatalnak érzi magát ahhoz, hogy „profi özvegy” legyen. Újságíró szülei még egészen fiatal korában börtönbe kerültek, kislányként került Párizsba. "Szerencsés életet élek, jó a munkám, jó életszínvonalat teremtettünk férjemmel az Egyesült Államokban" – mesélte, hozzátéve: fiatalon annyi megpróbáltatás érte, hogy úgy érezte, megérdemli ezt a szerencsét.

Első szerelmének Párizst tekinti, a számára legfontosabb két férfi pedig feleségül vette. Peter Jenningstől két gyermeke született, ő volt az, aki miatt író lett. "Az ABC televízió londoni tudósítója volt, egy fantasztikusan érdekes ember, ám nem szerette, hogy ugyanazt a szakmát űzzük. Miatta adtam fel a televíziózást, neki köszönhetem, hogy író lett belőlem" – emlékezett vissza. Második férje Richard Holbrooke diplomata volt, aki a balkáni béketárgyalások idején jelentős szerepet játszott.
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.