2020. február 2., 13:58

Szelíden és szilárdan – Szabó Magda emlékezete

Január utolsó napján ezzel a címmel tartott előadói estet Gajdó Delinka erdélyi származású színművésznő Királyhelmecen, ahová a helyi Csemadok Hajdók Géza Alapszervezet meghívására érkezett. Az est valódi főszereplője egy csodálatos művész, a 103 éve született és 13 éve elhunyt Szabó Magda volt. Zömmel az ő írásaiból szerkesztette és dramatizálta a szövegkönyvet Daragics Éva, amely hitvallásként hangzott el az írónő életéről, családjáról, szerelemről,  szeretetről, művészetről.

Galéria
+11 kép a galériában

A előadóról csak annyit, hogy Sepsiszentgyörgy szülötte, Erdélyben kezdte színészi pályáját, ám a szerelem Magyarországra hozta. Ma már egy Pest megyei faluban él, ahol a PaThália Miniszínpad társulatát vezeti. Ezt a monodrámát még Szabó Magda születésének centenáriumára készítette. Idén január 18. óta turnézik Erdélyben, ahol összesen 7 előadást tart. A Felvidéken pusztán Királyhelmecen lépett színpadra,  két előadás pedig Magyarországon vár még rá.

A Szelíden és szilárdan valójában egy Szabó Magda-vers címe.

A másfél órás monodráma az írónő egész életét tárja elénk gyermekkorától özveggyé válásáig, miközben felidézi őseit, tanulmányait, szüleihez fűződő kapcsolatát, Cilit, a trianoni árvát, Debrecen szeretetét, íróvá érését, házasságát, tehát az írónő megszólal gyerekként, serdülőként, szerelmesként, barátként, özvegyként. Az előadás kevés díszlettel dolgozik, mindössze egy dolgozósarok, néhány gyertya és egy kivetítő áll a művésznő rendelkezésére, illetve elvétve felhangzik egy-egy dallam is.

Szabó Magda olyan gyermek, nő, feleség és ember volt minden gyengeségével, gyengédségével, erejével, konokságával, hitével és olyan író nyitottságával, rejtelmességével, gazdagságával, akit nem lehet nem szeretni, nem lehet nem játszani, nem lehet nem megmutatni minél több embernek, minél több olvasatban, minél több megvilágításban“

–vallja Gajdó Delinke, aki igazán emlékezetessé tette közönsége számára a debreceni születésű írónő karizmatikus alakját.

Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.