Szeles Chloe egyedüli felvidéki nevezőként jutott tovább a Nemzeti VERSeny döntőjébe

2020. szeptember 22., 13:10
Nagy Miskó Ildikó

A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Izsán élő harmadikos diákja, Szeles Chloe a felvidéki versenyzők közül egyedüliként jutott tovább a Nemzeti VERSeny élő döntőjébe. A viadalt a Nemzeti Színház a Magyar Versmondók Egyesületével közösen szervezte, védnöke Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, médiapartnere pedig a Versmondó és a Magyar Teátrum folyóirat, valamint a vers.hu.

Fotó: Facebook

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete évente meghirdeti határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt, valamennyi korosztály számára, az anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl, minden nem hivatásos magyar versmondó részére.

A verseny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása a költészet által, és a kulturális identitás erősítése – olvasható a oldalon.

A megmérettetés háromfordulós. A jelentkezőknek az első fordulóban videót kell beküldeniük saját, rögzített versmondásukról, majd a továbbjutóknak videóklipet készíteniük, végül a döntő élőben zajlik a Nemzeti Színházban. Díjakat az élő döntő résztvevői kapnak. Minden élő döntős versenyző emléklappal és tárgyjutalommal térhet haza, emellett a zsűri arany-, ezüst- és bronzminősítéseket nyújt át nekik.

Az idei legsikeresebb felvidéki versenyző, Szeles Chloe nevére és tehetségére már 2018-ban, a Fölszállott a páva című televíziós népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyben is felfigyelhettünk.

Az akkor hatéves kislányt, Korpás Éva, díjakkal elismert komáromi népdalénekes tanítványát a beküldött videó-felvétele alapján válogatták be a televíziós szereplők közé – tudtuk meg az édesanyjától, Szeles Margarétától.

A Nemzeti VERSenybe is egy videót kellett beküldenie, amelyben művészi stílusban mondta el az általa kiválasztott költeményt, Weöres Sándor Buba éneke című művét. Az idei bíráló bizottság tagjai a következő jeles személyiségek: Bakos-Kiss Gábor színművész, Lutter Imre előadóművész és producer, Szabó László kommunikációs szakember, Szűcs Nelli színművész és Wiegmann Alfréd rendező.

Miután a zsüri jóvoltából a kislány továbbjutott a középdöntőbe, a Kiss Judit Ágnes által írt Szörnyszomszéd című versből Németh Csabával, a Selye János Gimnázium tavalyi végzett diákjával és lelkes segítőtársaival készíttette el a videóklipjét, amellyel a rendkívül nagy és erős mezőnyben 30 további versenyzővel együtt jutott tovább a döntőbe. 

Az édesanyjától azt is megtudtuk, hogy a kétnapos élő döntő egy novemberi hétvégén lesz, s azt online közvetítik. Szurkolhatunk majd a Felvidék újabb büszkeségének, aki Koncsol László Vércsepp című csodálatos versével igyekszik maradandó élményt nyújtani hallgatóságának.

A sokoldalú tehetség a versmondáson és éneklésen kívül ígéretesen hegedül is.

A komáromi művészeti alapiskolában Fekete Vince hegedűtanár tanítványaként már elsősként igazgatói dícséretben részesült. Részben zoboralji nagyszülők unokájaként mutatós népviseleteket is gyűjt, s felkérésre klip- és reklámforgatásokon vesz részt. Újabban a népszerű magyarországi énekes, Palya Bea Igen című klipjében is közreműködik.

Újabb sikeréhez olvasóink nevében is gratulálunk, és szurkolunk neki a Nemzeti VERSeny döntőjében.