2019. május 24., 12:50

Székely-csángó szemmel kerek a világ

György Attila József Attila-díjas csíkszeredai író, újságíró mutatta be Kerek a világ című könyvét Kassán.

img_6554.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A Rovás MaJel Központban tartott könyvbemutatón a szerzővel Szabó Ottó, a Rovás elnöke és Gergely Papp Adrianna, Debrőd polgármestere beszélgetett. György Attila elmondta, tizenévesen kezdett írni, a családi környezet és hagyományok – dédnagyapja rendkívül jó barátságban volt Krúdy Gyulával –, az olvasmányélmények hatására, később újságíró lett. „Olyan 20-25 évvel ezelőtt rájöttem, lehet, hogy jó vagyok újságírónak, de túl lusta vagyok hozzá, úgyhogy inkább nekifogtam könyveket írni.”

A Kerek a világ című könyv igen sokszínű, a fantasztikus humorú novellák témakörök szerint csoportosulnak. A saját bevallása szerint a szalonnáért rajongó író külön fejezetet szentel az ételeknek, a boroknak – noha inkább a sört szereti –, de szerelmes novellák, az utazással kapcsolatos írások és közéleti publicisztika is helyet kapott a könyvben. A szerző két évvel ezelőtt járt Kassán, ennek emlékét is őrzi egy írás.

Fotó:  Fábián Gergő

A hangulatos beszélgetés során számos téma szóba került, az igaz, tiszta beszéd fontossága, a románok és a székelyek egymás mellett élése, az autonómia, a politikai képviselet kérdése, vagy az, mennyire szabad egy írónak belefolynia a politikába. György Attila szerint ezt egy írónak nem csak szabad, hanem egyenesen feladata is, hisz ő alakítja az emberek gondolkodását, világképét.

A témáról bővebben a Magyar7 hetilapban olvashatnak majd.

img_6554.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!