2013. január 29., 11:02

Sötétségbe borulhat a Föld?

NEW YORK. A 2013 első felében várható, átlagon felüli naptevékenység geomágneses viharokat okozhat bolygónkon. Ha a napkitörések során kiáramló plazma a Föld felé irányul, bolygónk sötétségbe borulhat, akár több évre is - figyelmeztetett a New York-i Seton Hall Egyetem professzora.

A bolygónkhoz legközelebbi csillag 2013 elején került legaktívabb fázisába, ekkor éri el maximumát a több mint 11 éves periódus, a 24. napciklus. A tudósok szerint ennek a május környékén kicsúcsosodó ciklusnak a tetőpontján lesz a legmagasabb a napfoltok száma. Ezek a sötétebb foltok az őket körülvevő erős mágneses tér miatt általában néhány ezer fokkal hűvösebbek környezetüknél. Átmérőjük több tízezer kilométert is elérhet, s gyakran kiindulópontjai a napkitöréseknek.

Jose Lopez, a New York-i Seton Hall Egyetem professzora a Fox hírtelevíziónak elmondta: fennáll a lehetősége, hogy a napkitörés során kiáramló plazma nagy károkat okoz a Földön. „Ha ez megtörténik, minden elektromos berendezés tönkremegy, hatalmas károk keletkeznek” – mutatott rá a professzor.

Ha a professzor feltételezése beigazolódik, a napkitörések hatására bolygónk sötétségbe borulhat. A tudósok nem tudják megítélni, mennyi időre. A legpesszimistább becslések szerint akár évekig is.

Azzal a tudósok tisztában vannak, hogy a napkitörések által okozott mágneses viharok nagymértékű zavarokat kelthetnek a kommunikációs rendszerekben, jókora területeken áramkimaradást okozhatnak az elektromos hálózatokban, rádiósugárzásuk megzavarhatja a műholdak és repülőgépek navigációs rendszerét, csökkenti azok pontosságát.

A naptevékenységek élettani hatásai azonban még a tudósok körében is vitatottak. A kutatások és a szakirodalom a protonflerek biológiai hatását emeli ki. Kialakulásukat követő napokon megnövekszik a szívinfarktusos halálesetek száma. A naptevékenység ingadozásait jól követi néhány fafajta évgyűrűjének a vastagsága, ugyanis kis naptevékenység alkalmával vékonyabb, nagy naptevékenység idején vastagabb évgyűrű alakul ki.

Az erős geomágneses viharok egyes kutatások szerint manipulálják az agy potenciálját és aktivitását. Mérésekkel bebizonyították, hogy a naptevékenységek befolyásolhatják az agy elektromos tevékenységét, ez pedig kiválthat migrént, zavarhatja az észlelési-, valamint koncentrációs képességet is.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.