2020. szeptember 30., 20:11

Rendhagyó ünneplés a Magyar Népmese Napján Komáromban

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület 2013-ban úgy határozott, hogy az évek során a komáromi gyerekekkel még jobban megismerteti és megszeretteti az életbölcsességekben gazdag, magyar népmeséket. Teszi ezt azóta is minden ősz elején, Benedek Elek író születésnapján. A kedvezőtlen időjárás miatt a hagyományos Kossuth téri rendezvénynek idén a Csemadok-székház adott helyet, amelyet Écsi Gyöngyi, hetényi előadóművész egy órára Meseországgá varázsolt.

Galéria
+7 kép a galériában
Keszegh Margit mesekönyvvel jutalmazta Kulcsár Boglárkát.
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az önfeledt gyerkőcök Benedek Elek (1859. IX.30 – 1929. VIII.17.) születésének 161. évfordulóján is a szüleikkel és a pedagógusaikkal közösen ünnepelték a magyar népmese napját Komáromban.

Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke bevezetőjében az elődeink által ránk hagyott értékek jelentőségére hívta fel a figyelmet, azok ugyanis döntő szerepet játszanak a személyiség formálásában, s a mesehallgatót közelebb hozzák saját kultúrájához, anyanyelvéhez és identitástudatához.

Rendhagyó ünneplés a magyar népmese napján Komáromban
"A járványügyi helyzet a korábbi években megszokottnál rövidebb ünneplést tesz lehetővé..."
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azt is elmondta, hogy az időszerű járványügyi helyzet a korábbi években megszokottnál rövidebb ünneplést tesz lehetővé, ezért most nem jutalmazzák könyvekkel azokat a gyerekeket, akik elhozták magukkal a kedvenc meserészleteiket és azok szereplőit ábrázoló, saját készítésű rajzaikat. Az előző években kisorsolt 20-20 szerencsés alkotó mindig szép ajándékokkal térhetett haza. Most egyedül Kulcsár Boglárka, a Munka utcai Alapiskola tanulója vehetett át egy vaskos Benedek Elek-mesekönyvet azért, mert a rajzok közül – a szervezők döntése alapján – az ő műve került fel a rendezvény idei meghívójára.

Rendhagyó ünneplés a magyar népmese napján Komáromban
Kulcsár Boglárka szép rajza a rendezvény meghívóját díszítette.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Minden évben más-más helyi alapiskola mutatta be egy-egy színházi vagy bábelőadását, amellyel a tanév során a versenyeken is sikeresen szerepeltek, és/vagy színművészek olvastak fel szebbnél szebb meséket a gyerekeknek. Mivel a diákoknak a járványhelyzetben nem volt lehetőségük új darabokat betanulni, ezért ez alkalommal Écsi Gyöngyi, hetényi református lelkész és előadóművész a Szőlőszem Kálmán című palóc népmesével szerzett élménydús perceket a termet többnyire védőmaszkban megtöltő óvodásoknak és alapiskolásoknak.

Rendhagyó ünneplés a magyar népmese napján Komáromban
Écsi Gyöngyi Szőlőszem Borika és Kálmán szerelméről mesélt.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Szüreti időszak lévén, a szőlő- és szüretszokáskör tárgyi elemeit használta fel, s a talpraesett lurkókat is bevonta a dalokkal, tánccal, humorral fűszerezett előadásba. Hangsúlyozva: a gyermek a szegények és a gazdagok számára egyformán olyan kincset jelent, ami boltban nem vásárolható meg, s megszületni isteni ajándék még akkor, ha az emberfia egy szőlőszemből jön e világra, mint e mese két főhőse. Bár Borika királylány és az ágról szakadt Kálmán kapcsolatára sok veszély leselkedett, ám érdemes volt megharcolniuk az igaz szerelmükért. Elhitték a kard markolatába vésett, megszívlelendő mondatot: „Légy erős és bátor, s megsegít az Isten!“.

Rendhagyó ünneplés a magyar népmese napján Komáromban
Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Csemadok-székház.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A magyar népmese napja egy határon átívelő kulturális és társadalmi esemény, melyet a Magyar Olvasástársaság 2005-ben hívott életre. A csatlakozas@nepmesenap.hu címen minden évben magánszemélyek, közösségek és intézmények is társulhatnak e virágzó mozgalomhoz, amely célja a magyar népmese kultúrájának ápolása és megerősítése.

Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.