Rendhagyó irodalomóra Grecsó Krisztiánnal

Szvorák Emese 2019. február 16., 09:11

A hatodik LiteraTúra című rendezvénysorozat keretében érkezett Fülekre Grecsó Krisztián, író, költő, aki a Füleki Gimnázium diákjai számára tartott rendhagyó irodalomórát. A találkozás célja, hogy közelebb hozzák az irodalmat a fiatalabbakhoz, ezzel is meghozva a kedvet az olvasáshoz.

Fotó: Szvorák Emese

Illés Kósik Andrea, a Városi Művelődési Központ igazgatója a rendezvénysorozat kapcsán elmondta: igyekeznek színes programokat kínálni, melyek nem csak az íróval, költővel való beszélgetésben merülnek ki.

„Szerveztünk zenével fűszerezett irodalmi estet, olyat, amikor animációs film és zene is vegyült a felolvasással, illetve volt olyan beszélgetésünk is, hogy a vers és a slam poetry közös és ellentétes vonásait kerestük. De gondolunk a fiatalokra is, akik kreatív írás, vagy slam poetry műhelyen vehettek részt a LiteraTúra program kapcsán” – tudatta az igazgató.  

Az elmúlt öt év alatt, a rendezvénynek köszönhetően, nagyon sok ismert név fordult meg Füleken. A teljesség igénye nélkül járt itt Dragomán György, Szabó T. Anna, Németh Zoltán, Mizser Attila, Nagy Hajnal Csilla, Nagy Csilla, Ilma Rakusa, Erdős Virág, Kollár-Klemencz László és sokan mások. És különféle produkciók is bemutatkoztak, mint a Rájátszás, a Kocsma Beat, vagy a Szabó Balázs Bandája. A szervezők odafigyelnek arra is, hogy az ismert irodalmárok mellett helyi és kezdő szerzőkkel is megismertessék a közönséget.

Fotó: Szvorák Emese

Grecsó Krisztián nem először járt Füleken. Korábban a Rájátszás produkcióval érkezett a nógrádi városba. A szegvári születésű irodalmár költőként kezdte pályafutását. Két verseskötet kiadása után a prózák majd a regények felé vette az irányt. A füleki diákoknak saját életéből vett példákkal, történetekkel illusztrálta, miért fontos az irodalom, őt hogyan motiválta saját környezete, hogyan tudta beleszőni regényeibe szülőfaluja egy-egy alakját.

Azt mondja, ahhoz, hogy a mostani generációt olvasásra ösztönözzék, a kreativitásukat kell megragadni. Szerinte ma már a blogok, a bejegyzések, a posztok is hasonlóan működnek, mint a korábbi művek, így  akár irodalmi értékkel is bírhatnak. Éppen ezért arra irányítja a figyelmüket, hogy az irodalom nemcsak fekete-fehér képeken és elhunyt szerzők nyomán létezik, hanem élő dolog, aminek az internettel és a filmekkel kell felvennie a harcot.

„Nem egyszerű küzdelem ez, mert számukra egyáltalán nem evidens, hogy ne mozgóképet fogadjanak be. A filmnél mindent készen kapunk, de az irodalomnál a képzeletünk játszik, bennünk születik meg a mű, nem létezik nélkülünk, és a képzeletünk segítségével más világot hozunk létre”

– osztotta meg ezzel kapcsolatos gondolatait.

Hozzátette: szerinte a legfontosabb, és nélkülözhetetlen dolog az olvasásra nevelésben, az egyéniség, az ego kialakulásának az energiája.

„A kamasz arra koncentrál, hogy kitalálja önmagát, hisz az egyénisége most formálódik, most válik emberré. Ez az energia szeretné magát valahogyan megmutatni. Elég, ha arra gondolunk, hogy a tehetségkutató műsorokban ezrével állnak sorban a fiatalok, de ugyanezek az énekórán nem nyitják ki a szájukat. Na, valami ilyesmi történik az irodalom tekintetében is. Minden második fiatal blogot vezet, naplót, verseket, dalszövegeket, akár regényeket ír. Hogy mi köze ennek az irodalomhoz, azt meg nem értik. Ezért az ő kreativitásukat, energiáikat kell felhasználni, ellenkező esetben az irodalom megmarad kötelező tananyagnak, egy nagyon szomorú, unalmas, poros dolognak, amihez semmi közük”- magyarázta. Fontos lenne szerinte egy újfajta szemlélet, amiben a pedagógusok a modern, kortárs irodalom felől közelítenek a klasszikusok felé, mert a diákok ezt a nyelvet használják, ezzel tudnak azonosulni.

A Füleki Gimnázium tanulói között vannak slammerek, versírók, olyanok, akik megzenésített versekkel foglalkoznak, és a gimnázium falai között működik két színjátszócsoport is, amely nagyon szép sikereket ér el. A pedagógusok számára viszont az a legfontosabb, hogy a diákok megéljék a közösség élményét.

„Mindenképpen a tanítás menetébe, de a tanításon túl, a délutáni foglalkozásokon is, nagyon szeretjük a gyerekek kreativitását kiaknázni. Én az élménypedagógiát tartom a legjobbnak, tehát, hogyha megélik a szöveg befogadását, akár egy színjátszó csoport keretén belül, vagy egy verselemzés közepette, egyáltalán hogyha olvasnak, és az olvasásról van egy véleményük, akkor ez az élmény sokkal jobban bennük marad, mint az, amikor az ember magoltatja őket, vagy lefelelteti egy kötelező olvasmányból. És annak is örülünk, hogy több kortárs íróval, költővel személyesen is megismertettük őket, ezáltal sokkal emberközelibbé, élővé váltak számukra” – nyilatkozta Szvorák Zsuzsanna, tanárnő.

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

A LiteraTúra soron következő rendezvénye február 22-én kerül megrendezésre, melyen Nyáry Krisztián legújabb könyvét, az „Írjál és szeressél” címűt mutatja be. Délelőtt ismét a Füleki Gimnáziumban a gimnazistákkal és az alapiskolásokkal, délután pedig a nagyközönséggel találkozik az Európa bárban. Az íróval Prékop Mária beszélget.  

 

0 HOZZÁSZÓLÁS