2011. július 14., 14:31

Pinocchio létezett

RÓMA. A Carlo Collodi által 1881-ben befejezett történetet először egy olasz ifjúsági magazin publikálta folytatásokban, La Storia di un Burattino (Egy marionett története)címmel. Két évre rá jelent meg könyv formájában Pinocchio kalandjai címmel. A most napvilágot látott új kutatás szerint a műben felbukkanó helyszínek létező helyek.

"A mese egy toszkán falucskában, a Pisa és Firenze között elterülő San Miniato Bassóban játszódik, amelynek neve eredetileg Pinocchio volt" – állítja Alessandro Vegni informatikus, aki felfedezését azután tette közzé, hogy a mesét egykorú térképekkel vetette össze. A mostani felfedezés további részletekkel gazdagítja az ismereteket a mese genezisét illetően.

"A falu 1924-ben kapta új nevét. A történelmi feljegyzések tanúsága szerint eredetileg Pinocchiónak hívták a települést, valószínűleg a közelben folyó patak után" – nyilatkozta Vegni. Szerinte bizonyos, hogy Collodi ismerte a falut: apja, aki ismert szakács volt, éveken keresztül a település mellett élt. 1825-ben, egy évvel Carlo születése előtt Firenzébe költözött, hogy ott Marquis Lorenzo Ginori Liscinek dolgozzon.

Vegni szerint Collodi nem csak felkereste San Miniatót, de számos emberrel is találkozott, akik a történet főszereplőinek megformálásánál inspirálhatták őt. "Amikor Geppetto elnevezi kreatúráját, elmondja, hogy egy egész családot ismer: Pinocchio, az apa, Pinocchia, az anya, és Pinocchi, a gyermek. San Miniato lakóit pedig vagy Pinocchinek, vagy Pinocchininek nevezték' – írja Vegni.

A kutatás számos analógiára mutatott rá: ott van például a Casa Il Grillo (Tücsök Ház), amely az Osteria Bianca-ra (White Inn) utal. Collodi mesehősének, Pinocchiónak legfőbb titka, hogy fabábu létére korának hús-vér embere. Küzdelme, a jóságért folytatott örök gyermeki küzdelem megjelentetése idején a felnőttek világát is elevenen foglalkoztatta.

Az európai ember ekkortájt döbbent rá, hogy a rossz nem kívülről ostromolja, nem megkísérti, hanem a jó elválaszthatatlan ellenpárjaként benne lakozik. Vajon - megannyi Pinocchióként - megszabadulhat-e tőle? A felnőtt ember hamarosan meg is alkotja törékeny létének művészi jelképét, az érzékeny, ám szomorú és panaszos kisgyermeket.

E születő jelkép is fölsejlik már a növekedni nem tudó, örök gyermeklétre kárhoztatott bábu-Pinocchióban, aki alighanem minden más gyermekhős társánál többet sír, jajgat és kesereg. A Biblia után legnagyobb példányszámban lefordított történet számtalan mesét, színpadi művet és filmet inspirált, köztük Walt Disney ismert animációs alkotását.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.