2011. július 12., 16:01

Óvja az ízületeket a dohányzás?!

SIDNEY. A dohányzás számos problémát, komoly betegségeket okoz - kutatók szerint ugyanakkor van, amire nincs rossz hatással. A dohányosoknak vélhetően nem lesz szükségük ízületi kezelésre, operációra.

A közel 11 ezer idősebb, ausztráliai ember bevonásával készült tanulmány kimutatta: minél hosszabb ideje dohányzott valaki, annál kevésbé volt szüksége az arthritis miatt csípő, vagy térdműtétre.

Azok, akik 48 évig vagy ennél hosszabb ideig dohányoztak, kevesebben szorultak műtétre, mint azok, akik sosem gyújtottak rá cigarettára - állapította meg az Arthritis & Rheumatism című lapban megjelent tanulmány szerzője.

A korábbi vizsgálatok hasonló eredményre jutottak, de ez az első, amely egyértelmű kapcsolatot mutatott ki a dohányzással töltött évek és az ízület-csere műtétek között - mondta George Mnatzaganian, az ausztrál Adelaide egyetem kutatásvezetője.

A szakember kollégáival egyelőre nem tud tudományos magyarázattal szolgálni, de rámutat: az elhízottság, az erőteljes edzések is hozzájárulnak az ízületek romlásához,   a dohányosok többsége pedig sovány és a kondíciójuk sem a legjobb. 

A nikotin ráadásul stimulálja az ízületi porcokban található sejtek aktivitását, ami így segíthet csökkenteni az osteoarthritis súlyosságát - állapítja meg George Mnatzaganian hozzáfűzve: " a dohányzás természetesen nem módszer az ízületek egészségének megőrzésére.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.